Germania: Transportul și încălzirea au împiedicat reducerea emisiilor în 2019

0

O scădere accentuată a utilizării cărbunelui a redus anul trecut emisiile de CO2 din Germania și a împins țara „în mod surprinzător” mai aproape de obiectivul său climatic pentru 2020, scrie think-tank-ul Agora Energiewende în raportul său pentru 2019. Cu toate acestea, creșterea producției de CO2 pentru transport și încălzire a împiedicat o scădere și mai drastică a emisiilor, iar asociația avertizează că emisiile ar putea crește din nou în următorii trei ani.

Germania a înregistrat o scădere semnificativă a emisiilor totale de gaze cu efect de seră anul trecut din cauza scăderii puternice a utilizării cărbunelui, dar producția de CO2 în transporturi și clădiri a crescut, scrie Agora Energiewende.

În general, emisiile au scăzut cu mai mult de 50 de milioane de tone echivalente de CO2 până la aproximativ 811 milioane de tone, ceea ce se traduce printr-o reducere de 35% față de 1990 și duce țara în mod „surprinzător” foarte aproape de atingerea obiectivului său pentru 2020, de scădere cu 40%, scrie Agora. Estimarea asociației reflectă datele grupului de cercetare energetică AG Energiebilanzen (AGEB) publicate în decembrie.

Germania și-a redus emisiile cu 30,8 la sută până în 2018, iar guvernul a fost puternic criticat în anii precedenți, deoarece o ratare largă a țintei pentru 2020 părea inevitabilă. Chiar și ministerul mediului a declarat că se aștepta la o reducere de doar 33 la sută.

Declinul din 2019 este atribuit exclusiv sectorului energiei electrice, unde consumul de cărbune a scăzut din cauza unui preț mai mare pentru cotele de tranzacționare a emisiilor (ETS) din Uniunea Europeană. În același timp, generarea regenerabilă a crescut, potrivit Agora. Ponderea energiilor regenerabile în consumul de energie germană s-a situat astfel la un nivel record de 42,6 la sută în 2019.

Share.

Lasă un comentariu