Germania: Investitorii în regenerabile au randamente de 7-8%, va urma lupta cu utilitățile

0

###author###

Berlin. Noua politică de tranziție la energia verde Energiewende trebuie urmată de investiții private, însă investitorii din Germania trebuie să accepte o marjă de profit mai mică față de anii anteriori sau piețe emergente. ”Investitorii în regenerabile acceptă acum randamente de 7-8%, cu mult mai mult decât oferă băncile”, ne-a declarat, în cadrul unui interviu exclusiv pentru energynomics.ro, Patrick Graichen, director executiv, Agora Energiewende, un think tank local. În urmă cu doi ani, randamentele investițiilor ajungeau și la 20-25%, însă acum au scăzut, odată cu modificările aduse schemei de subvenționare.

”Avantajele unei investiții în regenerabile în Germania sunt legate de stabilitatea pieței și a sistemului legislativ, nu vorbim de condiții de mare risc, unde randamentele trebuie să atingă cel puțin 15%. Vorbim de o piață reglementată, atractivă și pentru fonduri de investiții, fonduri de pensii și alți investitori”, spune Graichen.

Singura problemă în calea realizării planurilor îndrăznețe ale Germaniei de eliminare totală a energiei convenționale până în anul 2050 rămâne lupta cu utilitățile clasice.

”Utilitățile vor lupta împotriva acestei tendințe, bineînțeles. Nu vor accepta un nou model în mod voluntar. Însă totul se aseamănă perioadei în care a pornit revoluția industrială: acum avem tehnologii mai ieftine în sectorul regenerabile care vor schimba radical mediul de afaceri. Bineînțeles, utilitățile se pot lupta cu acest trend, însă nimeni nu a învins în lupta cu tehnologiile mai ieftine”, a mai spus Graichen.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu