Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazprom cere Ucrainei plata a 882 milioane de dolari pentru gazele livrate în august

Gazprom cere Ucrainei plata a 882 milioane de dolari pentru gazele livrate în august

29 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Compania rusă Gazprom a anunțat marți că Ucraina a întârziat cu plata a 882 milioane de dolari pentru gazele primite în august. Președintele grupului și-a exprimat public îngrijorarea, mai ales că a acordat deja o amânare a plății, amânare care a expirat la 1 octombrie.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor gazelor ruseşti de către Ucraina”, a declarat Aleksei Miller. În plus, conform declarațiilor sale, „contractul prevede ca în caz de încălcare a condiţiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans”. Se pare că amânarea plății pentru gazele livrate în august nu a fost singura concesie făcută de Gazprom.

Aleksei Miller a afirmat că grupul pe care îl conduce a plătit în avans cheltuielile de tranzit de gaze pentru anul viitor. În plus, a făcut și o reducere de preț pentru gazele care urmau a fi stocate în depozitele ucrainene. De aici sunt livrate cantități considerabile de gaz către alte state europene.

În plus, contractul Ucrainei cu Gazprom este unul de tip take-or-pay. Cu alte cuvinte, dacă nu consumi cât e prevăzut în contract plătești, pentru că au fost alocate cantitățile pentru consumul tău. Prin urmare, în ianuarie Gazprom a cerut operatorului din Ucraina plata a 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate, dar care au fost rezervate prin contract.

Întârzierea plății nu este decât ultima dintr-un lung șir de șicanări între Ucraina și Federația Rusă. În 2006 și 2009 alimentarea cu gaze pentru Europa a fost periclitată din pricina disputelor de preț dintre cele două state. Disputele au și un caracter politic și geopolitic, dată fiind apropierea dintre Ucraina și UE și colaborarea forțelor armate ucrainene cu forțe NATO la nivel internațional. Potrivit declarațiilor oficialilor europeni, Ucraina este cel mai aproape dintre statele incluse în Parteneriatul Estic de a semna un acord de asociere cu UE. Dimensiunea politică a acestor dispute comerciale este totuși negată de către Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *