Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gaz Sud vrea să-și extindă afacerile și în statele vecine

Gaz Sud vrea să-și extindă afacerile și în statele vecine

13 decembrie 2013
Consumatori
energynomics

Firma locală de distribuție de gaze naturale Gaz Sud, deținut de fondul de investiții PPF Investments prin Ligatne, o firmă înregistrată în Cipru, are planuri de extindere atât în România cât și peste granițe. Afirmația a fost făcută la solicitarea Mediafax de către directorul general al companiei, Alexandru Bucşă. Gaz Sud distribuie gaz furnizat de către WIEE, Axpo și OMV Petrom.

Ligatne este prezentă pe piața distribuției de gaze din România prin Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele, iar în 2013 a achiziționat Petrom Distribuție Gaze într-o tranzacție care a necesitat acordul Consiliului Concurenței privind chestiunea concentrării activității economice. Această achiziție nu va fi singulară, spune Alexandru Bucșă. Gaz Sud mai are încă „două-trei ţinte de achiziţie, inclusiv în statele vecine”.

Gaz Sud şi Grup Dezvoltare Reţele estimează pentru 2014 o cifră de afaceri de 19 milioane de euro, o creștere de 21% faţă de cifra de afaceri bugetată pentru 2013, care a fost de 15 milioane de euro. Ambele firme au înregistrat în 2012 o pierdere cumulată de 2 milioane de euro, dar pentru 2013 și 2014 așteptările sunt pozitive. Managementul speră că anul fiscal 2013-2014 va aduce un profit net de 1 milion de euro.

Alexandru Bucșă a remarcat și o schimbare a relației dintre client și furnizorul său, dar și a modului în care firmele de furnizare și distribuție de gaz își construiesc modelul de afaceri.

„Tendinţa este ca firmele să iasă mai repede din zona reglementată a preţului gazelor. Clienţii încă migrează de la un furnizor la altul, dar după ce se va încheia procesul de liberalizare a preţului gazelor piaţa se va aşeza. Dacă până acum venea clientul la furnizor, acum furnizorii caută clienţi”, a conchis directorul general Alexandru Bucşă.

Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele apreciază și că introducerea impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei, le va aduce costuri suplimentare de operare de 400.000 de euro pe an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *