Acasă » Petrol și Gaze » Gal, ANRM: Redevenţele petroliere au scăzut cu aproximativ 21%, în primele 9 luni

Gal, ANRM: Redevenţele petroliere au scăzut cu aproximativ 21%, în primele 9 luni

20 noiembrie 2020
Explorare și producție
Energynomics

Redevenţele petroliere au scăzut, în primele nouă luni ale anului, cu aproximativ 21%, lucru influenţat în primul rând de declinul preţului ţiţeiului, a declarat Sorin Gal, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„În primele nouă luni, redevenţele petroliere au scăzut cu aproximativ 21%, influenţate în primul rând de scăderea preţului ţiţeiului, mai ales acea scădere masivă de aproape 60% din lunile martie, aprilie. Între timp lucrurile s-au mai reglat, ţiţeiul a trecut de 40 de dolari, deci să spunem că lucrurile sunt acceptabile. Pentru anul viitor ne aşteptăm la o scădere mai mare a redevenţelor chiar dacă preţul îşi revine pentru că vor scădea producţiile. Au fost întârzieri foarte mari în programele de explorare care vor fi reflectate în anii viitori de o întârziere a acestor obligaţii. Majoritatea celor care făceau explorare, din cauza întârzierilor în convocarea comisiilor care avizează, dau autorizaţii de mediu, acces la teren etc., şi-au amânat lucrările de seismică, programele sunt întârziate. Deci, 2020 va avea o influenţă şi un impact foarte mare în anii următori”, a spus Gal, în cadrul conferinței “Industria de petrol și gaze – ce merge, ce putem face să meargă mai bine”, organizate de Energynomics.

Acesta a adăugat că, la nivelul industriei de petrol şi gaze, declinul a fost „unul aproape normal”, influenţat pe de o parte de scăderea cererii din perioada stării de urgenţă, iar pe de alta de investiţiile realizate în ultimii 4-5 ani.

„La nivelul anului 2020, pe primele nouă luni de zile, declinul în industrie a fost unul aproape de normal, dar influenţat de doi factori. Primul factor a fost o scădere a cererii, mai ales în perioada stării de urgenţă în lunile martie, aprilie, mai, când a scăzut consumul de hidrocarburi, benzină, motorină şi chiar gaze naturale. Al doilea factor care a „ajutat” menţinerea acestui declin au fost investiţiile din anii precedenţi, pentru că s-a investit masiv în industria de petrol în ultimii 4-5 ani. Acest lucru ne-a ajutat să menţinem în industrie un declin natural de 5-7%”, a explicat şeful ANRM.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *