Gal, ANRM: În luna martie, noua metodologie pentru prețul de referință la gaze

0

Guvernul ar putea aproba în această primăvară noua metodologie de calcul a prețului de referință pentru gazele naturale, a declarat Sorin Gal, director general al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

”Sperăm să-l avem probabil la mijlocul lunii martie”, a declarat Gal pentru energynomics.ro.

Diferențele în calculul prețului de referință au condus la erori în raportare, de exemplu Curtea de Conturi, utilizând un preț de referință diferit de ANRM, a găsit și raportat diferențe majore în cadrul bilanțului Romgaz.

În prezent, doar instanța poate clarifica datele din raportul Curții de Conturi, care a fost contestat deja. În raportul de activitate pe 2015, Curtea de Conturi arăta că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de ANRM, ceea ce a dus la stabilirea unor redevenţe mult mai mici. Potrivit Curţii, din acest motiv au rezultat diferenţe de redevenţă datorate bugetului de stat pentru perioada 2011-2015 în sumă estimată de peste 1 miliard de euro.

Gal a subliniat în cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar însă că ANRM a aplicat un ordin mai vechi, din 2008, în stabilirea redevențelor, întrucât așa cere legislația în vigoare.

Însă, odată cu adoptarea noului preț-reper, vor fi abrogate o serie de prevederi vechi care duceau la confuzii în raportare.

În același timp, analiștii așteaptă ca guvernul să definitiveze în primul trimestru și noile redevențe pentru industria petrolului și gazelor naturale.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu