Acasă » Regenerabile » Biomasă » G7: Noi surse de energie, pentru a bloca șantajul Rusiei

G7: Noi surse de energie, pentru a bloca șantajul Rusiei

7 mai 2014
Biomasă
energynomics

Grupul celor mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) a convenit să caute noi surse de energie şi să dezvolte infrastructura de gaze, pentru a împiedica Rusia să folosească rezervele de petrol şi gaze ca armă politică, a declarat ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel.

Ţările G7 vor spori eforturile de reducere a consumului de energie şi de utilizare a energiei regenerabile, a spus Gabriel în timpul unui briefing de presă la Roma, unde are loc o întâlnire de două zile a miniştrilor Energiei.

Guvernul britanic îndeamnă statele europene să exploateze zăcămintele de gaze de şist.

Ministrul britanic al Energiei, Michael Fallon, a afirmat luni, într-un interviu la Houston, că criza din Ucraina a devenit un semnal de alarmă pentru guvernele europene, în privinţa utilizării resurselor energetice locale, inclusiv a gazelor de şist.

Costuri politice

Dependenţa Uniunii Europene de petrolul şi gazele ruseşti a limitat reacţia globală la agresiunea preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Rusia furnizează circa o treime din necesarul de petrol şi gaze al UE, mare parte prin conductele care tranzitează Ucraina.

Există mai multe opţiuni pentru diversificarea furinizorilor de energie, a declarat luni secretarul de stat pentru Energie din Marea Britanie, Ed Davey, la începutul reuniunii de două zile la care participă secretarul pentru Energie al SUA, Ernest Moniz, şi comisarul UE pentru Energie Guenther Oettinger.

Energia ca armă

„Suntem hotărâţi după această criză să nu ne purtăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Rusia a încercat de mai multe ori să se folosească de energie ca de o armă, trebuie să învăţăm. Ar fi o totală neglijenţă din partea G7, a UE şi a partenerilor noştri internaţionali să nu înţelegem mesajul dat de Putin”, a spus Davey.

„Revizuirea mixului energetic al Europei va însemna să nu mai fim niciodată dependenţi în totalitate de Rusia”, a afirmat vineri cancelarul german Angela Merkel, după o întâlnire cu preşedintele american Barack Obama, la Washington.

Germania susține energia regenerabilă

Germania, cea mai mare economie a Europei şi cel mai mare partener comercial al Rusiei, susţine energia regenerabilă şi eficienţa energetică, în conformitate cu strategia UE.

Statele Unite, care beneficiază de creşterea producţiei de gaze datorită exploatării zăcămintelor de şist, poate contribui cu livrări de gaze, a declarat preşedintele american Barack Obama, în timpul unei vizite la Bruxelles, în luna martie.

Criza din Ucraina ar putea conferi o importanţă mai mare geopoliticii, atunci când autorităţile americane vor analiza acordarea autorizaţiilor de export pentru gaze naturale, a spus Moniz în martie.

Dependența europeană va crește

Exporturile americane de gaze naturale lichefiate nu vor avea loc înainte de 2015-2016, consideră Anas F. Alhajji, economist şef la compania NGP Energy Capital Management, în Irving, Texas. În opinia sa, infrastructura necesară pentru achiziţia gazelor lichefiate din SUA va majora preţurile în Europa, astfel că cea mai ieftină soluţie ar fi exploatarea zăcămintelor de şist şi utilizarea conductelor pentru transportul gazelor.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, dependenţa energetică a UE, respectiv ponderea importurilor din afara blocului comunitar în totalul consumului, va creşte de la nivelul actual de 60% la 80% în 2035.

Sursa
Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *