Acasă » Electricitate » Furnizorii de energie din Marea Britanie vor oferi contracte post-Brexit

Furnizorii de energie din Marea Britanie vor oferi contracte post-Brexit

28 august 2018
Electricitate
energynomics

Cei mai mari furnizori de energie din Marea Britanie sunt pe cale să ofere contracte pe termen lung, fără să știe ce reguli se vor aplica după Brexit, creând riscul unor costuri mai mari pentru gospodării și companii, afirmă o organizație. Începând cu luna octombrie, cei mai mari patru producători de energie electrică din Marea Britanie – EDF, RWE, Scottish Power și SSE – vor stabili prețul pentru contractele de iarnă 2020/2021 pentru furnizorii mai mici din Regatul Unit, conform Regulamentului Ofgem- arbitrul pieței.

Dar Marea Britanie ar putea să iasă din UE fără o înțelegere, putând înceta participarea la piața internă a UE a energiei și la sistemul de comercializare a emisiilor. În cazul în care Regatul Unit ajunge la o înțelegere, perioada de tranziție convenită este valabilă doar până în decembrie 2020, lăsând companiile într-o situație incertă în ceea ce privește aplicarea tarifelor UE pentru carbon și a altor reguli, începând cu 2021, potrivit Financial Times.

Într-o notă, guvernul britanic a declarat că va „lua în considerare opțiunile sale” asupra reglementărilor energetice, după tranziție. „Pragmatismul spune că situația actuală continuă”, a declarat Lawrence Slade, directorul executiv al Energy UK, asociația industriei producătorilor de energie electrică, adăugând că „ar exista o valoare semnificativă pentru ambele părți pentru a menține status quo-ul”.

Ofgem își va revizui termenul limită din octombrie, însă Slade a spus că firmele vizate vor pluti în continuare în incertitudine.

„Furnizorii își cumpără energie cu luni și ani în avans”, a spus el. „Lipsa de certitudine în ceea ce privește viitorul mecanism de stabilire a prețurilor pentru carbon, precum și normele care stau la baza comerțului transfrontalier de energie electrică și gaze creează riscuri, iar riscul are un preț. Această situație este de natură să creeze o presiune a costurilor care să se alinieze la facturile clienților”.

Tor Mosegaard, șeful piețelor de energie la Danske Commodities, a declarat:” Când există o mare incertitudine acolo, există riscul ca și furnizorii să fixeze prețurile… Este posibil ca prima de risc să crească… Cele mai mari companii britanice sunt expuse chiar mai mult acestui risc politic, deoarece trebuie să ia decizii acum înainte de a cunoaște rezultatul”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că dorește „o cooperare energetică vastă cu UE”, cum ar fi participarea la piața internă a energiei și sistemul de comercializare a emisiilor (ETS) al UE. Însă, cartea albă a menționat, de asemenea, că abandonarea pieței interne a energiei a fost o altă opțiune.

„Există, fără îndoială, îngrijorări în legătură cu ceea ce se întâmplă în continuare… există o preocupare în ceea ce privește modul în care oamenii înțeleg amploarea anumitor aspecte – în special ETS și statutul de membru al Regatului Unit „, a spus Slade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *