Francezii de la Orano vor prelucra uraniu la uzina de la Feldioara

0

În cadrul vizitei delegației României, conduse de premierul Ludovic Orban la Paris, s-a semnat un acord între companiile Nuclearelectrica și Orano, prin care francezii vor prelucra uraniu la uzina de la Feldioara, conform focus-energetic.ro.

Platforma Feldioara a fost concepută şi construită ca urmare a necesității de a se prelucra minereul de uraniu din ţară, în conformitate cu programul nuclear național din perioada 1970-1980. Prin activitatea celor două uzine, România este singura ţară din Europa care produce în prezent combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU (tehnologie canadiană). Uzinele fac parte din Compania Națională a Uraniului (CNU) care, din cauza problemelor financiare, este acum în insolvență.

De câțiva ani, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei atomice de la Cernavodă, vrea să preia uzina de la Feldioara, pentru a-și asigura combustibilul nuclear. De altfel, în vara anului trecut a transmis o ofertă neangajantă în acest sens propriului acționar majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care este și unic acționar al CNU. Acum dorește o analiză due-dilligence din punct de vedere tehnic, juridic, financiar și de mediu în vederea unei eventuale preluări a liniei de procesare a concentratului de uraniu de la sucursala Feldioara.

În ianuarie 2018, Areva și-a schimbat numele în Orano, care este, în prezent, unul dintre cei mai mari producători de combustibil nuclear din lume.

Share.

Lasă un comentariu