FOREN: România trebuie să țină cont de digitalizare

0

În pofida insistențelor Uniunii Europene de a trece la o țintă de 35% pentru 2030 în ceea ce privește regenerabilele și eficiența energetică, România își propune doar 30%, fără a avea o țintă intermediară.

Trecerea la digitalizare, decarbonizare și descentralizare ar trebui să mărească obiectivele naționale, cred experți prezenți la cea de-a 14 ediție a Forumului regional FOREN, organizat de CNR-CME.

”Această triadă, decarbonatare, descentralizare și digitalizare, reprezintă o sinteză a ceea ce se dorește în domeniul energiei electrice. Tot ce se întâmplă plasează consumatorul în centrul energiei”, spune președintele AFEER, Ion Lungu,

Țintele europene extrem de ambițioase privind reducerea emisiilor, trecerea la un transport preponderent electric, nevoia de stocare, toate vor crea probleme distribuitorilor și furnizorilor, pe termen mediu, iar România nu face excepție.

Trecerea la tehnologii de vârf precum Blockchain, care permit transferul de date și tranzacții directe anonime, securizate și fără nevoia de arbitraj, ar putea însemna schimbarea totală a paradigmei în care ne aflăm, inclusiv din punct de vedere al trading-ului de energie.

Ponderea energiei electrice în transporturi este estimată să crească de la 1% în urmă cu doi ani, la 29%, într-un scenariu pesimist, și la 63%, în perspectivă optimistă, până în anul 2050, spune Lungu, citând ultimele statistici Eurelectric lansate săptămâna trecută.

Totodată, prosumerii vor putea vinde energie în rețea, un lucru stimulat atât de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, cât și, declarativ, de către ministrul Energiei, Anton Anton.

Or, complexitatea tranzacțiilor va trebui să ducă înspre digitalizare, prin Blockchain sau alte tehnologii sigure.

Blockchain poate schimba din temelii industrii întregi, iar energia este considerată a patra industrie care va fi modificată serios de noile tranzacții ușor de urmărit, anonime, dar sigure, din rețeaua globală de blocuri. Va fi influențat inclusiv trading-ul de energie.

”Blockchain va permite oamenilor să tranzacționeze energie direct între ei”, spune Daniel Pintilie, director, AFEER. ”Intermediarii vor dispărea, iar operatorii și prosumerii vor lucra în mod integrat”, comentează Pintilie. ”Va apărea un nou mod de a folosi energia”.

Cât de pregătiți sunt managerii români pentru a investi în astfel de tehnologii? Pe termen scurt, doar 37%, susține Lungu, citând un sondaj recent.

Un lucru e cert: digitalizarea, și implicit Blockchain, vor aduce o ”schimbare radicală a modului în care producem și utilizăm energia”, a conchis Pintilie.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu