Acasă » Interes general » FOREN 2020: Lumea energetică își schimbă paradigma, portofolii de miliarde de euro sunt realocate

FOREN 2020: Lumea energetică își schimbă paradigma, portofolii de miliarde de euro sunt realocate

7 septembrie 2020
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Criza generată de Coronavirus a afectat toate sectoarele, însă nu într-un mod egal, susține Angela Wilkinson, secretar general & CEO, World Energy Council, în cadrul Foren 2020.

Criza generată de Coronavirus a afectat toate sectoarele, din toate regiunile, într-o proporție de peste 10 ori mai mare decât criza financiară din 2008. Refacerea va antrena cea mai mare realocare mondială de capitaluri din istorie: miza este de sute de trilioane de dolari. Politicile de refacere sunt încă în faza de dezvoltare, iar lumea nu va mai fi aceeași, a spus Wilkinson.

”Cel mai important răspuns este să punem oamenii pe primul loc. Tranziția energetică globală nu va fi ușoară, după criză”, a spus ea.

Societatea globală nu va reveni la status-quo-ul anterior, ci se va reașeza pe baze noi, mai solide.

”Criza a pus un nou accent pe rezistență, care se extinde și include oameni, comunități și lanțuri de aprovizionare, însă și scenarii de vreme extremă și riscuri cibernetice”. Există, astfel, patru scenarii de dezvoltare pentru 2024, numite Rewind, Pause, Fast-Foreward și Re-Record.

”Fiecare scenariu explorează cum incertitudinile legate de ambiție, încredere și abilitatea de a răspunde virusului se pot combina și afecta refacerea. Am folosit aceste scenarii pentru a realiza primul Radar al Tranziției Energetice din lume, pe care-l vom lansa mai târziu în cursul acestei luni. Radarul detectează semnale în timp real din lume și arată cum planurile de revenire afectează ritmul și direcția tranziției energetice globale și implicațiile pentru tranzițiile regionale și naționale. Avem acum în pregătire un nou instrument de investiții care să fie aplicat realocării globale de capitaluri și noilor oportunități”, a mai spus ea. Decarbonizarea, digitalizarea, descentralizarea și transformarea disruptivă bazată pe cerere sunt noii indicatori urmăriți.

”Valoarea migrează mai aproape de consumatorul final și ne aflăm într-un moment în care trebuie să punem consumatorul în centrul atenției, în viitor. Pentru a asigura revenirea și transformarea, trebuie să asigurăm o cooperare a domeniului energetic mai bună cu alte sectoare. Trebuie să lucrăm împreună pentru a pune la punct sisteme care produc mai multă energie și mai puțin carbon și să construim sisteme sustenabile din punct de vedere social pentru a atinge neutralitatea emisiilor”, a adăugat Wilkinson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *