Fondul suveran va reduce veniturile la buget cu 4,7 mld. lei

0

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va reduce veniturile la bugetul de stat cu 4,7 miliarde de lei, reiese dintr-un document, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2019, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul FSDI, estimată la 4,7 miliarde lei. Această influenţă va fi recuperată în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de repartizare a profitului şi stabilire a dividendelor”, se arată în Nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea şi funcţionarea FSDI, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), spre consultare publică, potrivit focus-energetic.ro.

Veniturile bugetului general consolidat de anul trecut au fost de 295,1 miliarde lei, o creştere cu 17,2%, în termeni nominali, faţă de anul anterior şi reprezentând 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2017. În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat au fost, anul trecut, de 322,4 miliarde de lei, cu 16,8% mai mari faţă de anul precedent, conform Mediafax.

Share.

Lasă un comentariu