Acasă » Electricitate » Hidro » Fondul Proprietatea crede că încă avem nevoie de FMI

Fondul Proprietatea crede că încă avem nevoie de FMI

24 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Contrar opiniei majorității analiștilor financiari independenți, Greg Koniecnzy, managerul Fondului Proprietatea (FP), susține că un nou acord al României cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în 2015, ar fi benefic pentru România și pentru economie, deoarece ar crește încrederea investitorilor.

“Verificarea externă și asistența din partea unor instituții financiare internaționale onorabile, precum FMI, este întotdeauna folositoare și sporește încrederea investitorilor în economia României, care a început să crească și are un potențial de creștere de 5%”, a declarat Konieczny, care a adăugat că investitorii cred în politicieni, dar într-o anumită măsură, și vor, de asemenea, o verificare suplimentară din partea unor instituții financiare internaționale onorabile, conform Agerpres.

Întrebat de jurnaliști despre impactul alegerilor prezidențiale de duminică, managerul FP a afirmat că numărul mare de persoane care au votat dă un mandat mai puternic politicienilor pentru a conduce țara și un mesaj puternic despre ceea ce își doresc cu adevărat.

În mod categoric, după aceste alegeri, există un echilibru mai bun în termeni de putere, iar exemplul altor state din această parte a lumii arată că, în general, acest echilibru este foarte bun pentru țară, a spus managerul FP.

“Ceea ce așteptăm (după aceste alegeri — n.r.) este o mai bună cooperare între președinte și Guvern, care ar putea să conducă la crearea unui climat investițional mai transparent și mai prietenos”, a mai spus managerul FP, care a subliniat importanta continuării reformelor și a disciplinei fiscale, în sensul angajamentelor asumate față de FMI.

Creat pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate în timpul regimului comunist, FP este în prezent unul dintre cele mai mari fonduri închise de investiții din lume, cu active nete de 3,22 miliarde euro și o capitalizare bursieră de 2,51 miliarde euro. FP este listat la Bursa de Valori București și ar urma să fie listat la începutul lunii decembrie la bursa din Londra.
Konieczny: listarea CE Oltenia, în noiembrie.

FP așteaptă acordul ASF pentru listarea la Londra

Discountul de 22% dintre preţul acţiunilor Fondul Propritatea şi valoarea activului net este foarte mare, consideră Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, în condiţiile în care pentru Fondul Templeton Investment Trust discountul este 7-8%.

„Unul dintre motivele pentru care vrem să ne listăm la Londra (n.r. pe lângă Bursa de Valori Bucureşti) este scăderea discountului”, a spus Mark Mobius, care se aşteaptă la o efervescenţă pe piaţa londoneză la debutul FP.

Fondul are toată documentaţia pregătită pentru listarea pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul titlurilor de interes şi aşteaptă aprobarea regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în acest sens.

„Suntem foarte aproape de listarea la Londra, la aproape trei ani de când am încercat prima dată cotarea pe o altă bursă, la Varşovia”, a spus Greg Konieczny, care a adăugat: „Costurile de tranzacţionare la Londra sunt mai mari decât la Bucureşti, astfel că ar trebui să fie încurajată lichiditatea la Bucureşti. Ne aşteptăm să nu existe diferenţe de preţ între cele două pieţe. Acţiunile vor putea fi transferate uşor de pe o piaţă pe alta”, a spus el, citat de Bursa.

Konieczny speră ca ASF să aprobe regulamentul pentru titluri de interes săptămâna viitoare, ceea ce ar permite ca listarea Fondului să aibă loc în prima jumătate din decembrie.

ASF a decis să prelungească, până la finalul săptămânii, perioada de consultare publică pentru Proiectul de Regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor listate în ţara noastră.

FP ar urma să fie cel de-al treilea fond după valoarea activelor de la Bursa din Londra şi va avea simbolul „FP.”, fiind tranzacţionat în dolari.
Greg Konieczny a explicat că prin titluri de interes tranzacţionarea la Londra se poate face direct şi nu trebuie ca un acţionar să transforme acţiunile în certificate, aşa cum se întâmplă la GDR-uri (certificate globale de depozit).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *