Fondul China-CEE ar putea investi până la 50 de milioane de euro în energetica românească

0

###author###

Fondul China-CEE ar putea investi în România între 20 şi 50 de milioane de euro în proiecte din infrastructura energetică, cogenerare de înaltă eficienţă şi eficienţă energetică în 2015, a declarat pentru energynomics.ro Octavian Vidu, directorul pentru România al companiei de management a fondului, CEE Equity Partners.

“Probabil vom face o investiţie până la sfârşitul anului între 20 şi 50 de milioane de euro”, a menţionat Octavian Vidu, fără a da amănunte suplimentare. Până în prezent fondul a investit în regiunea CEE (Europa Centrală și de Est – n.r.) în două proiecte energetice.

În ce s-a investit până acum în CEE

Domeniile de interes pentru fondul in cauză sunt regenerabilele: turbine eoliene, instalaţii solare, hidrocentrale, biogazul, biomasa, combustibilii bio și energia geotermală. De asemenea, există interes pentru centrale pe combustibili convenţionali, staţii de conversie a deşeurilor, centrale termice, proiecte de depozitare, distribuţie şi transport al energiei electrice.

Pe partea de investiţii prin preluarea de equity (intrare în acţionariat) se investesc între 20 şi 60 de milioane de euro, în medie, per proiect, cu posibilitatea majorării pe partea de împrumuturi până la 200 de milioane de euro. Odată cu majorarea capitalului disponibil la 1,5 miliarde de dolari, fondul va putea creşte plafonul investiţiilor de participare la capital (equity) de la 60 la 100 de milioane de euro.

Primele investiţii energetice din CEE au fost Polenergia, de 70 de milioane de euro, acestea incluzând 800 MW de eolian terestru, un gazoduct de 150 de kilometri între Polonia şi Germania, două proiecte eoliene offshore de 600 MW, o centrală CHP (cogenerare de înaltă eficiență – n.r.) pe biomasă de 31 MW şi una pe cărbune de 800 MW.

Tot în Polonia, un al doilea proiect eolian de la Wroblew, de 36 MW, a fost deja vândut în ianuarie (exit după doar patru luni) pentru circa 50 de milioane de euro, cu o rentabilitate cash-per-cash de 1,8 ori (randament de 80%).

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu