FMI prevede un scenariu și mai sumbru pentru economia mondială și se așteaptă la cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune

0

Cu peste 12.000 de miliarde de dolari pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, noua criză este mai gravă decât se credea iar relansarea va fi mai lentă față de speranțele inițiale, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internațional, potrivit AFP.

Gita Gopinath, economist șef al Fondului, a anunțat o previziune de recesiune de 4,9% în acest an.

Este peste estimarea de 3% din aprilie, în plină criză a coronavirusului, când FMI sublinia deja că este vorba de cea mai dură criză de la Marea Depresiune din anii ’30.

Iar pentru anumite țări din Europa contracția produsului intern brut este vertiginoasă: -12,5% pentru Franța, -12,8% pentru Spania și Italia, conform Hotnews.ro.

“Un grad mare de incertitudine înconjoară” aceste previziuni, recunoaște Gita Gopinath, în condițiile în care epidemia nu s-a încheiat și focare de infecție reapar acolo unde se credea că a dispărut coronavirusului, cum este cazul Germaniei, care a anunțat marți o carantină locală.

Pentru moment, nicio țară nu scapă de pesimismul FMI, începând cu China, de unde a plecat, la finele lui 2019, virusul.

FMI estimează acum o creștere de doar 1%, departe de cifra de 6,1% din 2019 și care constituia deja un minim istoric, din cauza războiului comercial cu Washingtonul.

Criza sanitară va da o lovitură și mai puternic Statelor Unite, în ciuda imensului plan guvernamental de salvare (circa 3.000 miliarde dolari).

PIB-ul celei mai mari economii din lume ar urma astfel să scadă cu 8% față de 5,9% estimat în aprilie.

Share.

Lasă un comentariu