Acasă » Electricitate » Hidro » FMI amână privatizarea CFR Marfă, renunță la Oltchim, păstrează Hidroelectrica și CE Oltenia

FMI amână privatizarea CFR Marfă, renunță la Oltchim, păstrează Hidroelectrica și CE Oltenia

5 noiembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Doar planul de privatizare al Hidroelectrica a rămas neschimbat în urma negocierilor cu FMI. Guvernul susține că Hidroelectrica va fi privatizată în proporție de 15%, în loc de 10% cât prevăzuse inițial, CFR Marfa va intra în restructurare și va fi privatizată la jumatatea anului 2015 și se va renunța la vânzarea Oltchim, au anuntat premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, la finalul negocierilor cu FMI.

Până în mai-iunie 2014 guvernul și-a asumat în draftul scrisorii de intenție către Fond să scoată la mezat Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi, probabil, ultimul distribuitor de energie rămas în proprietatea statului, Electrica.

Hidroelectrica, 15%, cu tranșa de retail dublată

Guvernul a confirmat majorarea pachetului Hidroelectrica scos la vânzare pe bursă de la 10% la 15%. Acțiunile Hidroelectrica vor fi listate dual în prima jumătate a anului viitor, posibil prin majorarea trașei pentru investitorii de retail.

În urma succesului înregistrat de Romgaz, unde oferta a fost suprasubscrisă de aproape 18 ori de către investitorii mici, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB), a spus că se iau în calcul două posibile tranșe de retail pentru Hidroelectrica și o a treia pentru investitorii strategici.

Totodată, dat fiind apetitul mare al investitorilor străini pentru certificatele globale de depozit Romgaz (global depository receipts, GDR) listate la bursa din Londra (London Stock Exchange, LSE), este posibil ca și listarea Hidroelectrica să fie efectuată dual, la București și Londra și în condiții similare cu cele ale Romgaz.

În același timp, ministrul Daniel Chițoiu a anunțat că Hidroelectrica va avea un nou management, ”profesionist”, până la finalul lunii noiembrie.

CFR Marfă, trecut prin CSAT

Guvernul va elabora o nouă strategie de privatizare a CFR Marfă care să fie supusă avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Declaraţia ministrului survine unei alte afirmaţii a premierului Victor Ponta, care în urmă cu trei săptămâni anunţa că Guvernul va începe procedurile pentru o nouă privatizare a companiei CFR Marfă, fără să mai fie însă „blocat” de către CSAT.

Întrebat, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, dacă Guvernul va schimba modalitatea de privatizare a CFR Marfă, ministrul Chiţoiu a spus că în prezent se lucrează la elaborarea unei noi strategii de privatizare.

Ministrul Finanţelor a menționat deasemenea că noua strategie va trebui să obţină avizul CSAT.

Întrebat însă dacă noua strategie va fi realizată în colaborare cu Administraţia Prezidenţială, Chiţoiu a afirmat că elaborarea documentului este „atribuţia Guvernului”.

Analiștii susțin că tentativa anterioară de privatizare a CFR Marfă a fost ”o privatizare imposibilă, cu final previzibil”: deși explicaţia oficială a eşecului a fost axată pe refuzul finanțatorilor de a lua parte la tranzacție, unii analiști spun că întreg procesul de privatizarea a fost viciat și, prin urmare, ”voinţa politică” pro-privatizare a fost retrasă.

Oficial, vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Guvernul renunță la Oltchim

Conform unor surse citate de Hotnews, guvernul renunță la privatizarea Oltchim, în pofida declarațiilor recente ale ministrului Economiei, Andrei Gerea.

În urmă cu aproape o săptămână, Gerea susținea că trei consorţii internaţionale şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania pentru atragerea investitorilor interesați de privatizare va continua inclusiv prin intermediul ambasadelor. În plus, vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare.

Privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu“, spunea atunci Gerea. Ministrul a mai spus că vânzarea companiei vâlcene va fi grăbită dacă nu va fi găsită o sursă de finanțare a capitalului de lucru, în acest caz fiind programată pentru februarie 2014, iar în cazul în care Oltchim va putea fi finanțată,  privatizarea ar avea loc în iunie 2014.

Săptămâna trecută am avut surpriza plăcută de a vedea că există un real interes pe marginea acestui combinat, sunt scrisori de intenţie sau de interes apărute, nu aş vrea să fac acum o listare a lor, pentru că aţi văzut că am tot avut în decursul timpului tot felul de nume celebre sau angajamente luate de pe o săptămână pe alta şi nu s-au îndeplinit din motive obiective“, a spus Andrei Gerea. El a menționat inclusiv deschiderea discuțiilor cu OMV pentru preluarea rafinăriei închise Arpechim, fostă unul din cei mai importanți furnizori ai lui Oltchim, pentru a fi vândută la pachet împreună cu compania și secția de la Bradu.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim şi a eşuat în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an. Ceilalți acționari semnificativi ai Oltchim sunt polonezii de la fondul de investiții PCC, cu 18,32% din acțiuni și Polyolt Cipru, cu 14,03%. Alte 12 procente sunt deținute de mici acționari.

CE Oltenia, posibil a fi privatizată tot în 2014

Conform unor surse, CE Oltenia ar fi păstrată pe lista privatizărilor din 2014, dar fără a reprezenta o obligație stringentă din partea guvernului.

Compania, înfiinţată în 2012  prin fuziunea unor termocentrale cu mine de cărbune, vrea să obţină anul viitor 400 milioane euro din lansarea unei oferte publice iniţiale de 15% din capital la BVB, pentru finanţarea unor investiţii de 1,2 miliarde euro.

Complexul Energetic Oltenia produce aproximativ 18 TWh de electricitate anual, nivel apropiat de cel al Nuclearelectrica, şi are o cotă de peste 30% din piaţa producţiei de energie din România.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Târgu Jiu cu complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Complexul Energetic Oltenia are 12 blocuri energetice, cu o putere instalată de 3.570 MW.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 77% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *