Acasă » Petrol și Gaze » Florina Sora (ANRM): Dezvoltarea resurselor din domeniul offshore este o prioritate pentru Agenţie

Florina Sora (ANRM): Dezvoltarea resurselor din domeniul offshore este o prioritate pentru Agenţie

energynomics

Legea în baza căreia s-au acordat concesiuni petroliere nu este specifică domeniului offshore, astfel că trebuie aduse îmbunătăţiri, a declarat Florina Sora, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Energy Strategy Summit 2017, citată de Agerpres.

„Avem o lege care s-a dovedit viabilă şi în baza acesteia au fost acordate concesiuni petroliere. Totuşi, această lege nu adresează toate problemele, nu este specifică domeniului offshore, deci suntem preocupaţi să aducem îmbunătăţiri. Acestea se fac în consultare cu companiile. Noi, la ANRM, acordăm o deosebită atenţie explorării pentru descoperirea noilor resurse, care să înlocuiască pe cele care se epuizează. Chiar dacă România este o piaţă matură, am înregistrat, în ultimul timp, importante descoperiri atât pe uscat, cât mai ales în domeniul offshore. Dezvoltarea resurselor din domeniul offshore este o prioritate pentru noi, precum şi atragerea investiţiilor şi colaborarea cu companii importante care dispun de cele necesare, tehnologie şi know-how, pentru a dezvolta aceste resurse”, a explicat Sora.

Potrivit acesteia, în prezent se execută studii de fezabilitate pentru determinarea fezabilităţii exploatării acestor resurse, precum şi pentru realizarea infrastructurii necesare pentru aducerea acestora în piaţă.

„Este foarte important să existe o balanţă echilibrată între ceea ce cerem companiilor şi ceea ce trebuie să primească statul. Ne preocupă ca firmele petroliere să fie recompensate printr-un cadru echitabil pentru riscul important pe care-l iau la nivel tehnologic. O preocupare importantă este să le acordăm timp pentru aducerea la îndeplinire a programelor de explorare, să le oferim posibilitatea să execute studii privind perspectivele petroliere ale ţării noastre, să execute studii regionale astfel încât să crească baza de cunoaştere a acestora şi de reducere a riscului în exploatare”, a mai arătat oficialul ANRM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *