Firmele locale vor primi lucrări de 1,5-2 miliarde de euro din proiectul Cernavodă

0

Aproximativ 1,5-2 miliarde de euro din lucrările de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi subcontractate firmelor româneşti, însă cifra trebuie discutată şi aprobată şi de partea română, a declarat pentru energynomics.ro David Hu Zhuo, Director general adjunct al China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Un prim aspect în negocierile dintre România şi CGN, consorţiul chinez responsabil de finanţarea şi construcţia reactoarelor de la Cernavodă, îl reprezintă lucrările finanţate subcontractate şi locurile de muncă create. Ulterior, va fi agreat acordul de prefinanţare, care va include un acord privind siguranţa, şi apoi cel de finanţare efectivă.

„Localizarea (n.r. angajarea firmelor locale) este strict necesară pentru economie, dar şi din punct de vedere strategic…Estimăm că vom acorda circa 1,5-2 miliarde de euro din lucrări firmelor subcontractoare locale…Într-o primă etapă vom genera 5.000 de locuri de muncă, iar în perioada de vârf a lucrărilor vor fi angajate 20.000 de persoane”, spune David Hu Zhuo.

„Nu ştiu dacă aceste cifre vor fi păstrate până la sfârşit, acestea sunt doar estimări preliminare şi va trebui ca ele să fie aprobate de partea română. Ceea ce vreau să subliniez este că noi suntem dedicaţi acestui proiect, vrem să investim şi să creăm locuri de muncă aici”, a mai spus Hu Zhuo.

Deşi nu poate înainta un termen privind încheierea negocierilor, reprezentantul chinez susţine că au fost făcute progrese importante. „Cred că am făcut progrese în negocierea cu partea română. Vom veni cu cei mai buni termeni posibili şi ne vom asigura că finanţarea noastră va fi rambursată”, a mai spus Hu Zhuo.

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată investitor selectat pentru dezvoltarea proiectului unităților 3 și 4 ale uzinei nucleare CNE Cernavodă. Conform calendarului actualizat, următoarele etape ale procesului de selecție sunt negocierea și semnarea Memorandumului de Înțelegere privind implementarea în comun a Proiectului și negocierea Actului Constitutiv și Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu