Acasă » Electricitate » Nuclear » Firmele locale vor primi lucrări de 1,5-2 miliarde de euro din proiectul Cernavodă

Firmele locale vor primi lucrări de 1,5-2 miliarde de euro din proiectul Cernavodă

8 mai 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Aproximativ 1,5-2 miliarde de euro din lucrările de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi subcontractate firmelor româneşti, însă cifra trebuie discutată şi aprobată şi de partea română, a declarat pentru energynomics.ro David Hu Zhuo, Director general adjunct al China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Un prim aspect în negocierile dintre România şi CGN, consorţiul chinez responsabil de finanţarea şi construcţia reactoarelor de la Cernavodă, îl reprezintă lucrările finanţate subcontractate şi locurile de muncă create. Ulterior, va fi agreat acordul de prefinanţare, care va include un acord privind siguranţa, şi apoi cel de finanţare efectivă.

„Localizarea (n.r. angajarea firmelor locale) este strict necesară pentru economie, dar şi din punct de vedere strategic…Estimăm că vom acorda circa 1,5-2 miliarde de euro din lucrări firmelor subcontractoare locale…Într-o primă etapă vom genera 5.000 de locuri de muncă, iar în perioada de vârf a lucrărilor vor fi angajate 20.000 de persoane”, spune David Hu Zhuo.

„Nu ştiu dacă aceste cifre vor fi păstrate până la sfârşit, acestea sunt doar estimări preliminare şi va trebui ca ele să fie aprobate de partea română. Ceea ce vreau să subliniez este că noi suntem dedicaţi acestui proiect, vrem să investim şi să creăm locuri de muncă aici”, a mai spus Hu Zhuo.

Deşi nu poate înainta un termen privind încheierea negocierilor, reprezentantul chinez susţine că au fost făcute progrese importante. „Cred că am făcut progrese în negocierea cu partea română. Vom veni cu cei mai buni termeni posibili şi ne vom asigura că finanţarea noastră va fi rambursată”, a mai spus Hu Zhuo.

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată investitor selectat pentru dezvoltarea proiectului unităților 3 și 4 ale uzinei nucleare CNE Cernavodă. Conform calendarului actualizat, următoarele etape ale procesului de selecție sunt negocierea și semnarea Memorandumului de Înțelegere privind implementarea în comun a Proiectului și negocierea Actului Constitutiv și Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *