Firmele din energie trebuie să țină seama de securitatea cibernetică – Victor Gânsac, CEO Safetech

0

Extinderea sistemelor de informatizare și digitalizare induce tot mai multe riscuri de securitate cibernetică, spune Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations, firmă care oferă soluții și servicii integrate în domeniul securității cibernetice. Iar firmele din domeniul energetic trebuie să țină cont de aceste riscuri.

”Cu cât creștem aria IT și dependența de sisteme informatice, cu atât crește și riscul cibernetic. Securitatea cibernetică înseamnă atât să protejăm confidențialitatea informațiilor intern și extern, cât și integritatea și disponibilitatea informațiilor”, a declarat Gânsac, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

”În domeniul energetic există infrastructuri critice, sisteme SCADA. Dacă ele sunt atacate, pot exista efecte asupra vieții sociale și umane, motiv pentru care la nivelul Uniunii Europene a fost implementată Directiva Network Information and Security, care a fost transpusă în 2018 în legislația națională prin Legea 362. Astfel, toate companiile care produc, distribuie transportă sau furnizează energie trebuie să implementeze măsuri corecte de securitate”, a susținut Gânsac.

”Totodată, aș face o paralelă între securitatea cibernetică și protecția muncii – așa cum în protecția muncii inginerii și operatorii care lucrează sub tensiune sau cu gaze naturale trebuie să respecte niște reguli, au echipamente speciale, au instrumente speciale, există un responsabil care analizează riscurile, iar top managementul este implicat în acest proces – tot așa trebuie gândită și securitatea cibernetică”, a adăugat Gânsac.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu