Feruță preia conducerea AIEA, deocamdată doar în interimat

0

Bogdan Tudorache

Diplomatul Cornel Feruţă, unul din din cei doi candidați nominalizați pentru preluarea poziției de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a preluat interimatul Direcției, în urma decesului fostului director, Yukiya Amano.

”Ca urmare a recentei treceri în neființă a directorului general Yukiya Amano și pentru a asigura buna funcționare a agenției, Consiliul guvernatorilor a decis să-l numească dl Cornel Feruță în funcția de director general, până când un director general își va asuma funcția”, se arată în comunicatul instituției.

În prezent coordonator-şef al AIEA, funcție pe care o ocupă din 2013, Cornel Feruţă este responsabil de coordonarea activităţilor interne şi externe ale Agenţiei. Amano, un diplomat japonez în vârstă de 72 de ani, a fost numit în 2017 pentru un al treilea mandat succesiv de patru ani în fruntea AIEA, mandat care s-ar fi încheiat în mod normal la 30 noiembrie 2021. Sănătatea lui Yukiya Amano a continuat să se deterioreze vizibil după ce agenţia a anunţat, în septembrie anul trecut, că acesta a fost supus unei proceduri medicale neprecizate care a avut loc în afara Austriei, unde are sediul AIEA.

Share.

Lasă un comentariu