Ferma eoliana Kovačica din Serbia intră în operare, după un împrumut de 49 de milioane de euro de la BERD

0

Cel mai mare parc eolian din Serbia a intrat oficial în operare în Kovačica, un orașel din nordul țării. Cu o capacitate de 104 MW, instalația va produce energie electrică pentru consumul anual al 60.000 de gospodării și va reduce emisiile de CO2 cu aproape 250.000 de tone pe an.

BERD a sprijinit construcția parcului eolian cu un împrumut de 49 de milioane de euro. Printre finanțatori se mai numără Erste Group și Erste Bank Serbia, dar și Euler-Hermes ECA. Costul total al proiectului este de 189 milioane de euro. Investitorul este Enlight Energies Renewable of Israel

Construcția parcului eolian Kovačica a început în 2017. În iulie 2019, ferma a obținut statutul de producător privilegiat și a fost complet conectată la rețea. După o perioadă de teste reușite, instalația a fost inaugurată în prezența ministrului Mineritului și Energiei din Serbia, Aleksandar Antić.

Zsuzsanna Hargitai, director regional al BERD pentru Balcanii de Vest, a declarat: „Investițiile în energie regenerabilă sunt la baza strategiei noastre energetice. Este deosebit de important pentru Balcanii de Vest, o regiune care depinde foarte mult de cărbune pentru producerea de energie electrică. Ne bucurăm că acest proiect semnificativ a fost finalizat cu succes și sperăm că proiectul va încuraja și alți investitori interesați de energia regenerabilă din regiune”.

Yair Seroussi, președintele Enlight: „Enlight este o companie israeliană în creștere rapidă, care activează pe zece piețe europene. Considerăm că avem un parteneriat puternic în Serbia și sperăm să dezvoltăm în continuare mai multe proiecte în regiune cu grupul de profesioniști, finanțatori și contractori și cu marii noștri parteneri locali. În contextul crizei climatice de astăzi, energia curată este ceea ce trebuie să dezvoltăm mai mult.”

Parcul eolian Kovačica este un proiect de pionierat în Serbia și ilustrează abordarea BERD, care combină investițiile cu angajamentul politic. Modificările din mediul juridic, de reglementare și de afaceri au atras investitorii și au permis BERD să sprijine un proiect de ultimă generație. Proiectul va contribui, de asemenea, la obiectivul Serbiei de a crește ponderea consumului de energie din surse regenerabile la 27% în 2020. Până în prezent, aprovizionarea cu energie electrică din Serbia este asigurată în mare parte de instalații vechi pe cărbune alimentate de lignit.

BERD este cel mai important investitor instituțional din Serbia. Până în prezent, banca a investit peste 5 miliarde de euro în 250 de proiecte din această țară. BERD sprijină dezvoltarea sectorului privat și tranziția către o economie ecologică, precum și investiții în infrastructură pentru a stimula conectivitatea în regiunea Balcanilor de Vest.

Share.

Lasă un comentariu