Acasă » Electricitate » EY: Vârf istoric pentru tranzacțiile globale din energie și utilități

EY: Vârf istoric pentru tranzacțiile globale din energie și utilități

13 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților a atins un nivel maxim absolut de 180 miliarde de dolari în primul semestru al anului 2018, arată studiul EY Power transactions and trends: Q2 2018. Recordul vine în pofida unei scăderi de 14% consemnată în al doilea trimestru, față de perioada similară a anului trecut, la 83 miliarde de dolari. Sectorul energiei regenerabile a însumat aproape jumătate (46%) din volumul tranzacțiilor în trimestrul al doilea 2018, anunță EY într-un comunicat de presă.

În trimestrul al doilea, companiile de utilități au investit și ele mai mult în noile tehnologii. În Europa, 5,5 miliarde de dolari au fost alocați serviciilor energetice și pentru noi tranzacții în materie de tehnologie. EY remarcă și compania niponă Tokyo Electric Power Company (TEPCO), care a înființat o filială care își propune dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare.

Apetitul pentru investițiile în energie curată s-a întărit în al doilea trimestru, cu 63 de tranzacții, contorizate de EY, totalizând 12,9 miliarde de dolari. Experții EY remarcă angajamentul istoric al Uniunii Europene de a atinge o pondere de 32% a energiei regenerabile până în 2030, precum și trei tranzacții din zona energiei regenerabile din SUA, totalizând 3,8 miliarde de dolari.

Regenerabile sustenabile fără subvenții, în România

Valeriu Binig, Partner EY Romania micValeriu Binig, Partener EY România, apreciază că avansul prețurilor la electricitate pe piețele locale ar putea să stimuleze afacerile din sectorul energiilor regenerabile. “În curând, datorită progresului tehnologic ce duce la scăderea costurilor specifice de investiție în astfel de tehnologii și la creșterea performanțelor, [este posibil] să vedem planuri de afaceri ce nu mai contează pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile”, consideră expertul citat.

Chiar fără evoluții semnificative ale proiectelor strategice de capacități mari de generare, Binig apreciază că sectorul ar putea cunoaște o intensificare a concurenței pe baza unor noi capacități de producție pe bază de regenerabile, cu atât mai mult cu cât prețul avansat de autorități “pentru remunerarea electricității produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperișuri individuale poate deveni atractiv în curând pentru inițiative private”.

“Ne așteptăm, de asemenea, la posibile integrări pe verticală, între furnizori și generatori, dar și pe orizontală, între generatori de diverse tehnologii, în condițiile în care prețul din piață și perspectivele prețului tonei de CO2 pe piața europeană aduc un balon de oxigen generatorilor ‘low-carbon’ existenți, cu prețuri atractive pentru vânzători”, mai spune Valeriu Binig.

Piețele în curs de dezvoltare accelerează ritmul tranzacțiilor

China ocupă primul loc în topul investițiilor externe în trimestrul al doilea, cu tranzacții transfrontaliere anunțate în valoare de 31,2 miliarde de dolari, în linie cu inițiativa „One Belt, One Road” a guvernului chinez. O mare parte din această sumă (27,4 miliarde de dolari) reprezintă oferta de preluare a companiei portugheze EDP de către China Three Gorges.

Thailanda și India au înregistrat tranzacții în valoare de 5,3 miliarde de dolari și, respectiv, 3,2 miliarde de dolari, în timp ce în Estonia tranzacțiile realizate de investitorii autohtoni și străini au totalizat 600 milioane de dolari.

După ce a atins o valoare record în trimestrul I (63,1 miliarde de dolari), piața europeană de fuziuni și achiziții se menține puternică, atingând o valoare de 45,7 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, care reprezintă 55% din valoarea totală a tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților la nivel global.

Valoarea tranzacțiilor în regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creștere de 78% în al doilea trimestru al anului 2018 față de perioada similară a anului trecut, atingând 10,3 miliarde de dolari. Energia regenerabilă a alimentat cel mai mult activitatea din regiune, cu 25 de tranzacții în domeniul energiei curate, totalizând 3,8 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *