EY: Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut în 2016

0

Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 4% în 2016, la 192,3 miliarde de dolari în 2016, faţă de 200 miliarde de dolari în 2015, conform raportului EY Power transactions and trends: 2016 review and 2017 outlook.

Activele reglementate au cumulat cea mai mare cotă din valoarea tranzacţiilor din 2016 (46%), respectiv 89,3 miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii au căutat randamente stabile. De asemenea, interesul pentru activele din energie regenerabilă a rămas foarte ridicat, valoarea tranzacţiilor totalizând 28,4 miliarde de dolari – inclusiv tranzacţiile de peste 10 miliarde de dolari. Doar în cele două Americi au avut loc 46 de tranzacţii din domeniul energiilor regenerabile, care au totalizat 8,3 miliarde de dolari.

Deasemenea, anul trecut s-a remarcat ca tendinţă – chiar dacă la scară mai mică – a unora din cele mai mari companii globale de utilităţi investiția în noi tehnologii energetice, în special în noi tehnologii de stocare. Enel, Innogy şi National Grid s-au numărat printre aceste companii. Tranzacţiile care au implicat noi tehnologii energetice (de stocare, de măsurare inteligentă şi de încărcare a vehiculelor electrice) au totalizat 898 milioane de dolari.

Europa, cea mai mare creştere anuală a valorii tranzacţiilor

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi a atins în Europa circa 51 miliarde de dolari anul trecut – cea mai mare valoare din 2012 până în prezent. Activitatea tranzacțională din trimestrul al patrulea a reprezentat mai bine de jumătate din valoarea tranzacțiilor din întregul an, totalizând 27,8 miliarde de dolari. Tranzacţiile din zona de transport şi distribuţie de energie (T&D) au cumulat 22,7 miliarde de dolari din valoarea totală din regiunea europeană. Excluzând activele din transport şi distribuţie, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 7% faţă de 2015, pe măsură ce investiţiile în generarea de energie şi în energii regenerabile au scăzut de la un an la altul.

“Investitorii strategici par dispuși să vândă activele de generare a energiei electrice din surse regenerabile de energie și să cedeze pachete minoritare din acțiunile societăților care derulează activități reglementate. De asemenea, ei par dispuși să achiziționeze competențe – să investească în companii/start-up-uri dedicate dezvoltării de soluții tehnologice avansate pentru mai buna servire a clienților”, susține Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

„Achiziționarea poate include și constituirea de joint ventures cu companii locale cu competență, bune conexiuni și agilitate – stocarea energiei, noi tehnologii de producție, activitățile de tip ESCO, sau Smart Customer Solutions/Internet of Things sunt printre vedetele perioadei.

”Investitorii financiari dovedesc apetit pentru preluarea activității de management sau operare în activități reglementate sau în domeniul energiilor regenerabile. Se apropie momentul unei opțiuni între <<cea mai profitabilă firmă din energie în anul 2020 nu va deține active>> și <<fără active nu poți fi prezent pe piață și în locațiile clienților pe termen lung>>”, a mai spus Binig.

”Deasemenea, diversificarea și trecerea de la furnizarea energiei ca marfă la furnizarea de servicii multiple/complexe marchează o revenire la conceptul de <<multi-utility>> care fusese abandonat ușor după anul 2000. Această tendință duce la tranzacții între industrii: fie companii din energie care achiziţionează furnizori de servicii/energie pentru diversificarea paletei (companii de electricitate devenind furnizori de gaze naturale), fie companii din afara sectorului energetic ce achiziționează jucători din piață pentru completarea paletei de servicii oferite bazei tradiționale de clienți”.

Incertitudinea umbreşte perspectiva activităţii de tranzacţionare în cele două Americi

Sectorul energiei şi al utilităţilor din zona celor două Americi a încheiat anul 2016 la o valoare ridicată, de peste 99 miliarde de dolari, pentru al şaselea an consecutiv. Începutul anului a fost cea mai intensă perioadă pentru tranzacționare, alimentată de încrederea investitorilor şi de abundenţa capitalurilor. Cu toate acestea, valoarea tranzacţiilor a scăzut în trimestrul al patru-lea la 13,9 miliarde USD de la 26,3 miliarde de dolari în trimestrul trei al anului.

Statele Unite au fost în fruntea activităţii de tranzacţionare din regiune, cu o valoare a tranzacţiilor totalizând 8,2 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2016. Cu toate astea, creşterea ratelor dobânzilor ar putea încetini activitatea de tranzacţionare în 2017, în vreme ce impactul schimbărilor din politica energetică a acestei ţări este încă incert.

Oportunităţile de investiţii abundă în regiunea Asia-Pacific

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi în regiunea Asia-Pacific a atins 23 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2016 – de patru ori mai mult decât valoarea înregistrată în trimestrul al treilea al aceluiaşi an (5,7 miliarde de dolari). Circa 55% (12,7 miliarde USD) din valoarea totală a tranzacţiilor din regiune a provenit din active ale unor companii din domeniile transportului și distribuției de energie.

Share.

Lasă un comentariu