EY: Până în 2025, vehiculele electrice vor ajunge la paritate de preț și performanțe cu cele convenționale

0

Până în anul 2022 în Europa și 2021 în Oceania, costurile de generare și stocare autonomă a energiei vor fi similare cu costul de achiziție a energiei de la un furnizor, arată un studiu dat publicității de EY. Rezultatele studiului arată că piețele americane vor atinge paritatea off-grid într-un orizont de timp mai mare, de exemplu în 2042 în regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex și foarte regionalizat.

De asemenea, studiul arată că în toate piețele, până în 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiționale, cu combustie internă, în ceea ce privește costurile și performanțele .

Cercetarea analizează rata de adopție așteptată și impactul acesteia asupra cererii și al costurilor energetice în rândul a 10 producători și distribuitori importanți de energie din Europa, Oceania și SUA. Studiul este primul care avansează momentul apariției a trei tendințe critice pentru sectorul energetic:

  • auto-generarea de energie devine accesibilă pentru toată lumea;
  • vehiculele electrice devin o opțiune mainstream de mobilitate;
  • furnizarea de energie prin rețele devine mai scumpă pentru consumatori decât cea pe care aceștia și-ar produce-o singuri

“Maturizarea tehnologiilor de producție de energie regenerabilă, scăderea abruptă a costurilor stocării energiei în baterii și opțiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indică de multă vreme emergența unui sistem energetic radical nou”, spune Valeriu Binig, Partener EY România. „În vreme ce tendințele și momentele diferă între piețe și geografii, studiul arată clar că numărătoarea inversă până la debutul unui nou viitor energetic se accelerează mai puternic decât se așteptau mulți.”

Parcurs mai rapid în Europa și Oceania

Rezultatele indică o diferență între parcursul către transformarea energetică în Europa și Oceania, față de cel al SUA. Apariția mai multor rețele electrice de distribuție (RED) mai economice va afecta utilitățile și preferințele consumatorilor americani cu un ritm mai lent decât pe alte piețe. Acest fapt se datorează costului scăzut de generare de energie, ca rezultat al creșterii generării de energie regenerabilă la scară de utilitate, al menținerii unui preț scăzut al gazului natural, nivelurilor mici de impozitare din energie și al costurilor scăzute de mentenanță a rețelelor energetice.

Cercetarea evidențiază doi factori care ar putea accelera atingerea punctelor cheie de transformare: schimbarea preferințelor consumatorilor în favoarea energiei regenerabile și adopția accelerată de tehnologii care permit integrarea ușoară în rețelele de distribuție de energie și reduc costurile de generare de energie solară și eoliană, precum și cele de stocare de energie în baterii.

Estimările privind creșterea adopției energiilor regenerabile până în 2050 reflectă această tendință. În Europa și Oceania, energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. În SUA – unde politicile privind energiile regenerabile sunt în plină evoluție și diferă de la o regiune la alta – gradul de absorbție variază de la 18% în nord-est, până la 49% pe Coasta de Vest.

În schimb, cel de-al treilea moment esențial de transformare – atunci când costul de furnizare a energiei depășește costul energiei auto-generate și stocate – este așteptat să devină realitate în regiunea de nord-est a SUA până în 2039, înainte de Europa și Oceania (pentru ambele fiind proiectat anul 2040). Acest moment va marca scăderea abruptă a costurilor de producție și de stocare a energiei regenerabile, evoluția comportamentului consumatorilor din diverse piețe și emergența “prosumatorilor” – consumatori care își generează și furnizează singuri energia.

România trebuie să clarifice statutul consumatorilor activi

Valeriu Binig, EYÎn România se așteaptă o clarificare a sistemului de integrare a capacităților de producție din surse regenerabile ale posibililor ‚prosumeri’. Pe fondul nemulțumirii investitorilor în capacități mari, care văd că investițiile lor nu se recuperează în ritmul propus în legislația primară, pe fondul nemulțumirii operatorilor de distribuție, care ar trebui să investească în contoare inteligente și în toată logistica de contractare și achiziție a electricității generate, pe fondul cadrului fiscal ce nu permite ca o persoană fizică să factureze un agent economic, un document de discuție propune achiziția energiei electrice produse în capacitate “personală” sub 300 kW la prețul la care distribuitorii achiziționează energie pentru acoperirea pierderilor în rețea, fără obligația asumării penalităților pentru dezechilibrele generate. Linia de separație până la statutul de ajutor de stat este foarte subțire. Asistăm la eforturi ale companiilor de utilități din România de a deveni agile și de a implementa soluții de tip smart, de a oferi clienților palete largi de servicii pe lângă marfa numită electricitate, uneori și gaz. Mai trebuie răbdare până când acest efort de transformare va aduce profituri clare. Este însă singura opțiune în contextul european și mondial,” afirmă Valeriu Binig.

Multe țări europene au început deja să-și schimbe modelele de afaceri din energie ca răspuns la presiunile legislative și de reglementare, la creșterea absorbției de resurse regenerabile și la țintele ambițioase de reducere a amprentei de carbon. Rezultatele studiului indică faptul că venituri anuale de 67 de miliarde de dolari ale companiilor tradiționale de utilități vor risca să scadă până în 2050, datorită distribuției de energie solară generată în regiune.

Share.

Lasă un comentariu