EY: Listările au scăzut pe plan global, în România piața de IPO-uri stagnează

0

Bogdan Tudorache

Numărul ofertelor publice inițiale (IPO-uri) atractive de pe piața de capital care și-au amânat lansarea a continuat să crească în trimestrul al treilea din 2019, conform raportului trimestrial al EY – Global IPO trends: Q3 2019. Emitenții așteaptă o îmbunătățire a condițiilor comerciale, iar activitatea de tranzacționare IPO a scăzut pe plan global cu 25%, raportat la nouă luni.

„În România, activitatea IPO din 2019 a stagnat, cu excepția unei mici tranzacții pe segmentul alternativ AeRO pentru platforma de vânzare a produselor IT iHunt în T2. Iar în T3 nu au existat noi IPO-uri. Tensiunile politice locale au determinat companiile să aștepte vremuri mai calme. Vestea bună este că furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, reclasificarea intrând în vigoare în 2020. Vedem astfel o nouă oportunitate pentru bursa locală de a asista la un volum mai mare de tranzacții ulterioare anului 2020″, spune Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Per total, au fost lansate 256 de IPO-uri în T3 2019, în valoare totală de 40,2 miliarde de USD, marcând o scădere de 24% ca volum și de 22% ca valoare față de T3 2018.

În primele nouă luni ale anului 2019 s-a înregistrat o reducere de 26% a numărului de tranzacții (768 de IPO-uri) și o scădere cu 25% a valorii capitalului atras (114,1 miliarde de USD) față de aceeași perioadă a anului 2018. Deși numărul de tranzacții s-a diminuat, randamentele în prima zi pe principalele piețe au crescut, în medie, cu 27%, iar performanța curentă post-listare a fost, în medie, de 32%.

Share.

Lasă un comentariu