Exxon Mobil ar putea relua operaţiunile în Rusia

0

Grupul petrolier american Exxon Mobil a refuzat să comenteze informaţiile apărute în media potrivit cărora încearcă să obţină aprobarea guvernului american pentru a efectua foraje în mai multe zone din Marea Neagră afectate de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA, informează Reuters.

Anterior, The Wall Street Journal a informat că în ultimele luni Exxon  Mobil a făcut o cerere către Trezoreria americană pentru a obţine o autorizaţie care să îi permită să efectueze foraje în Marea Neagră împreună cu producătorul rus de petrol Rosneft. Orice astfel de cerere va fi analizată cu atenţie pentru că fostul director general de la Exxon Mobil, Rex Tillerson, este în prezent Secretar de Stat al SUA.

Purtătorul de cuvânt de la Exxon, Alan Jeffers a precizat că firma nu doreşte să facă niciun fel de comentarii cu privire la discuţiile pe care le poartă în prezent cu organismele de reglementare. Cu toate acestea, Alan Jeffers a subliniat că în trecut Exxon Mobil a primit aprobarea Trezoreriei SUA pentru a menţine societatea mixtă pe care o are cu grupul rus Rosneft, în pofida sancţiunilor impuse Rusiei, conform Agerpres.

În anul 2012, Exxon Mobil şi grupul rus Rosneft au încheiat un parteneriat pentru a dezvolta vastele rezerve energetice ale Rusiei din zona arctică şi Marea Neagră. În ultimii ani însă, SUA şi Uniunea Europeană au impus mai multe sancţiuni economice Rusiei din cauza anexării peninsulei Crimeea în 2014. După impunerea acestor sancţiuni, Exxon Mobil şi-a redus operaţiunile de foraj în zona arctică a Rusiei.

Orice solicitare venită de la Exxon Mobil privind extinderea afacerilor sale în Rusia va fi analizată cu atenţie de parlamentarii americani care investighează posibilele legături între preşedintele Donald Trump şi Moscova. În plus, o parte din aleşii republicani din Congresul SUA precum şi unele state europene urmăresc cu atenţie orice semnal că administraţia Trump ar putea elimina o parte din sancţiunile impuse Rusiei.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Share.

Lasă un comentariu