Eximbank SUA ar putea co-finanța proiectul Neptun Deep alături de Romgaz

0

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a avut o întâlnire de lucru ieri cu o delegație a Eximbank USA, condusă de preşedintele Eximbank SUA, Kimberly Reed. La această întâlnire au participat și E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Adrian Constantin Volintiru, CEO SNGN Romgaz, anunță Ministerul Economiei și Energiei (MEEMA).

”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon și, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa”, susțin oficialii MEEMA.

”Președintele Romgaz, Adrian Volintiru, a vorbit și despre intenția Romgaz de a construi o fabrică de methanol. Pentru acest plan, Romgaz are nevoie fie de un investitor pentru construirea fabricii, fie de un un partener alături de care să investească în producerea de metanol”, susține MEEMA.

Kimberly Reed a precizat că intenţia Exim U.S. este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Președintele Eximbank a spus că bazele dezvoltării proiectelor din domeniul energetic au fost puse prin Memorandumul de Înţelegere cu Exim U.S., semnat la Washington.

“Avem un istoric bun împreună și dorim să vă fim de ajutor în continuare, următoarele luni”, a declarat Kimberly Reed. De asemenea, aceasta a precizat că Eximbank U.S. este pregătită să acorde finanțare și pentru alte proiecte, însă partea română trebuie să aplice, iar dacă proiectele depuse se încadrează în standardele cerute, se semnează o colaborare sau un acord între părți, precum cel semnat în luna octombrie cu ministrul Virgil Popescu pentru Cernavodă.

În cadrul vizitei în România, delegația Eximbank US s-a întâlnit marți, 08 decembrie cu CEO Nuclearelectrica, la centrala de la Cernavodă, pentru a discuta despre realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, iar miercuri, Kimberly Reed a avut întâlniri cu Nicolae Ciucă, Premierul interimar, la Palatul Victoria și cu ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Share.

Lasă un comentariu