Loading Evenimente

« Toate Evenimente

Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare (19-20 ianuarie 2021)

January 19, 2021 @ 14:00 - January 20, 2021 @ 18:30

Evenimentul “Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare” a fost amânat pentru perioada 19-20 ianuarie 2021. Vă așteptăm să ne fiți alături!

Toate înregistrările realizate deja rămân valabile; vom redeschide înregistrarea cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Precizăm că programul de mai jos poate suferi modificări!

În 19 și 20 ianuarie, Organizaţia Industriei Canadiene Nucleare (OCNI), ROMATOM, Nuclearelectrica, Ambasada Canadei ȋn Romȃnia și Energynomics au plăcerea de a vă invita să participaţi ȋn la evenimentul ONLINE “Parteneriatul Canada-Romȃnia ȋn domeniul tehnologiilor nucleare”. Evenimentul își propune să prezinte parteneriatul de lungă durată dintre Canada și România în domeniul nuclear și să discute viitoarele proiecte de investiții comune.  Cele două zile de conferință vor include 7 sesiuni de discuţii ȋntre experţi, oficiali guvernamentali și decidenți din mediu privat, ȋntre orele 2:00 pm şi 6:30 pm fusul orar al Bucureştiului şi ȋntre orele 7:00 am şi 11:30 am fusul orar al Ottawa.

Conferința ONLINEParteneriatul Canada-Romȃnia ȋn domeniul tehnologiilor nucleareoferă spațiul în care își pot exprima opiniile peste 20 de vorbitori – înalți oficiali guvernamentali și organisme de reglementare, manageri de vârf de la companii importante, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, experți români și canadieni.

Accesul la conferinţă este liber pentru toţi profesioniştii din industria nucleară din Romȃnia şi Canada şi pentru cei din sectoare complementare. Vă rugăm să vă ȋnregistraţi AICI! Veți avea ocazia să transmiteți întrebări vorbitorilor invitați și să luați legătura cu ceilalți participanți înregistrați pe pagina de eveniment din platforma MyConnector!

În 19 și 20 ianuarie, cei mai influenți factori de decizie din industria nucleară românească se vor întâlni cu omologii lor canadieni pentru cea mai mare dezbatere profesională dedicată sectorului nuclear, cu sesiuni plenare și prezentări individuale.

VORBITORI

AGENDA (ora României, EEST, GMT+3)

Marți, 19 ianuarie – ONLINE

13:45 – 14:00 ÎNREGISTRARE și TESTE

14:00 – 14:05 Film introductiv despre centrala nucleară de la Cernavodă

14:05 – 14:45 Sesiunea introductivă

 • Lucian Rusu, președintele ROMATOM
 • Ron Oberth, președintele OCNI

14:45 – 14:55 PREZENTARE INDIVIDUALĂ – Prof. Ion Purica, ROMATOM

14:55 – 15:10 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

15:10 – 16:05 Sesiunea Retubarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Procesul de retehnologizare al Unității 1 de la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) de la Cernavodă este unul complex, care implică participarea industriei orizontale, o echipă de supervizare eficientă și un calendar strict de desfăşurare al proiectului. Perioada ȋn care unitatea nu va funcţiona pentru a permite retehnologizarea va fi între ianuarie 2027 și decembrie 2028, iar costul proiectului este estimat la 1,2 – 1,5 miliarde de euro. Proiectul de retehnologizare a Unității 1 va avea ca rezultat încă 30 de ani de funcționare sigură, fiabilă, curată și eficientă a Unității 1. Instalatia de detritiere de la CNE Cernavoda (CTRF) va reduce semnificativ emisiile radioactive ȋn mediu, precum și dozele radioactive pentru muncitori, cu efecte pozitive în timpul retehnologizării Unității 1.

 • Tim Freeman, SNC-Lavalin
 • Mustafa Shousheh, SNC-Lavalin
 • Brian Fehrenbach, Canadian Nuclear Partners SA
 • Romeo Urjan, SN Nuclearelectrica SA

 

16:05 – 16:20 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

16:20 – 17:15 Sesiunea Proiectul noilor Unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă

După încetarea rundei anterioare de negocieri, România este in proces de identificare a noi investitori pentru Unitățile CANDU 3 si 4 de la Cernavodă. Acest proiect important va dubla capacitatea nucleară a României pentru a satisface cererea de energie în creștere, imbunatati siguranta alimentarii cu energie și pentru a atinge obiectivele privind schimbările climatice. Proiectul este menţionat de toate scenariile “Strategiei Energetice a României până în 2030, cu perspectiva anului 2050”, precum și din “Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030”. Unitatea 3 trebuie să fie devină operațională până în 2030, iar Unitatea 4 la scurt timp după anul 2030. Partenerii străini preconizați de guvernul român provin din zona UE şi NATO.

 • Ahab Abel Aziz – Gowling WLG
 • Alexandru Mărciulescu, SN Nuclearelectrica SA
 • Alex Havriș, SN Nuclearelectrica SA
 • Massimiliano Tacconelli, Walter Tosto
 • Ruben Oris Valiente, SNC-Lavalin/ EDC

 

17:15 – 17:30 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

17.30 – 18:25 Sesiunea Reglementarea siguranţei nucleare

Asigurarea funcționării în siguranță a centralelor nucleare este obiectivul cheie al proiectanților, operatorilor și autorităților de reglementare nucleare, atȃt ȋn Canada, cȃt şi ȋn România. CNCAN din România și CNSC din Canada colaborează pe termen lung în acest domeniu. De asemenea, îndeplinirea cerințelor de securitate nucleară ale Uniunii Europene este o provocare pentru industria nucleară din Statele Membre. Sesiunea de securitate nucleara va discuta despre modul în care colaborarea canadiano-romana va susține siguranța viitoarelor proiecte nucleare de tip CANDU care se vor realiza in Romania.

 • Patrick Reid, SNC-Lavalin
 • Adrian Rizea, CITON

Adrian Jelev, SN Nuclearelectrica – moderator

Miercuri, 20 ianuarie – ONLINE

13:45 – 14:00 REGISTRATION & TESTS

14:00 – 14:55 Sesiunea Gestionarea şi eliminarea deşeurilor radioactive

Gestionarea deșeurilor radioactive este unul dintre cele mai importante aspecte atât în desfăşurarea operațiunilor centralelor nucleare din Romȃnia şi Canada, cât și în menținerea sprijinului public. Prin colaborare, agențiile române și canadiene de deșeuri nucleare și organizațiile de cercetare pot identifica cele mai bune soluții. Ȋn acest caz, precum și la sesiunea de securitate nucleară, respectarea cadrului legal al UE reprezintă o provocare importantă.

 • Laurie Swami, NWMO
 • Veronica Andrei, SN Nuclearelectrica SA
 • Marie-Claude Gregoire, Canadian Nuclear Laboratories

 

14:45 – 15:10 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

15:10 – 16:05 Sesiunea Tehnologii ale Reactoarelor Modulare Mici (SMR)

Tehnologii nucleare noi, mai ușor de implementat, își fac loc în industrie, făcând energia nucleară accesibilă comunităților îndepărtate. Împreună cu inovațiile Gen IV, SMR-urile sunt considerate de multe țări ca o parte cheie a dezvoltării nucleare. România are o viziune pe termen lung în domeniul nuclear, urmărind realizarea SMR-urilor competitive în perspectiva anilor ’30, pe cand Canada progresează hotărȃt pe acest drum.

 • Paul Thompson, Brunswick Power
 • Gina Stratti, Canadian Nuclear Laboratories
 • Dan Șerbănescu, SN Nuclearelectrica SA
 • Ilie Turcu, ALFRED Demonstrator

Diane Cameron, NRCan – moderator

16:05 – 16:20 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

16.20 – 17:15 Sesiunea Aplicaţii inovative ale technologiilor nucleare

Aplicațiile tehnologiilor nucleare depășesc energia nucleară și includ progrese în tratamentul cancerului, sterilizarea, conservarea alimentelor. Cercetarea și dezvoltarea în acest domeniu identifică noi utilizări benefice ale tehnologiei nucleare. Experiența industriei CANDU este relevantă în acest domeniu, iar România este un teren fertil pentru aceste aplicații. Pe de altă parte, progresul României în domeniul laserelor de intensitate mare poate crea noi oportunităţi de colaborare intre cele doua tari.

 • Richard Wiens, Nordion
 • Amy Gottschling, Kinectrics
 • Alin Tatu, SN Nuclearelectrica SA
 • Viorel Mărginean, ELI-NP

James Scongack, Canadian Nuclear Isotope Council – moderator

17:15 – 17:30 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

17.30 – 18:25 Sesiunea Colaborarea ȋntre companiile din Canada şi Romȃnia

Companiile canadiene și românești cu expertiză în domeniul nuclear au o istorie lungă de peste 40 de ani de colaborare ȋn cadrul proiectului CANDU de la CNE Cernavodă, precum și ȋn proiecte de cercetare și dezvoltare. Această colaborare poate fi extinsă la proiecte comune din România, Canada și alte piețe.

 • Ron Oberth, OCNI
 • Andrei Goicea, FORATOM
 • Cameron Nevay, BWXT

Teodor Chirica, SN Nuclearelectrica – moderator 

a

Evenimentul va fi transmis ȋn romȃna şi ȋn engleză – se va asigura traducere simultană.

Public

La conferință vor participa peste 200 de experți și factori de decizie din România și Canada, atât la nivel guvernamental, cât și din cadrul autorităților publice, precum și reprezentanți ai unor organisme profesionale și organizații private din cele două țări. Organizaţia Industriei Canadiene Nucleare (OCNI) și Forumul Atomic Român (ROMATOM) vor lansa invitații către membrii din bazele lor de date, precum și către reprezentanți ai unor companii din afara sectorului nuclear care operează în domenii conexe, precum, între altele, hidrogen sau izotopi medicali.

Accesul la conferinţă este liber pentru toţi profesioniştii din industria nucleară din Romȃnia şi Canada şi pentru cei din sectoare complementare. Vă rugăm să vă ȋnregistraţi AICI! Veți avea ocazia să transmiteți întrebări vorbitorilor invitați și să luați legătura cu ceilalți participanți înregistrați pe pagina de eveniment din platforma MyConnector!

De asemenea, Energynomics va lansa invitații către membrii comunității sale, iar Ambasada Canadei în România va oferi posibilitatea de a participa în audiență altor companii din industria energetică.

GDPR

Prin înscrierea în calitate de participant la acest eveniment, vă exprimați acordul de a trimite informațiile cu privire la dvs. către organizatorii conferinţei (Energynomics, Ambasada Canadei ȋn Romȃnia, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, Forumul Atomic Romȃn – ROMATOM şi Organizaţia Industriilor Nucleare Canadiene), care le vor folosi pentru a comunica cu dvs. cu privire la acest eveniment și la alte servicii asociate:

 • Organizarea de evenimente viitoare ȋn domeniul nuclear;
 • Organizarea de ȋntȃlniri cu potenţiali parteneri ȋn domeniul nuclear.

Detalii

Începere:
January 19, 2021 @ 14:00
Se termină:
January 20, 2021 @ 18:30
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
,

Organizator

Energynomics
Telefon:
021 230 20 22
Email:
office@energynomics.ro
Sit web:
www.energynomics.ro

Loc de întâlnire

ONLINE