Equinor și Gazprom pierd cotă de piață în Europa pe măsură ce segmentul GNL crește

0

Cei mai mari furnizori de gaze naturale din Europa, Equinor și Gazprom, au pierdut cote de piață pentru prima dată în cel puțin patru ani, pe fondul unei triplări a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) în regiune în ultimele 10 luni, potrivit Reuters.

Importurile de GNL în Europa au avansat pe fondul cererii la scală așteptate din partea Asiei, ceea ce a contribuit la scăderea prețurilor la gazele europene la valori minime ale ultimilor 10 ani și la umplerea depozitelor europene la valori maxime.

Datele compilate de Refinitiv, care arată schimbări majore în cotele de piață, reprezintă cel mai recent exemplu despre modul în care GNL transformă piața gazelor din Europa.

Ponderea GNL în gazul furnizat către vestul și centrul Europei a crescut la 14% între octombrie 2018 și august 2019, de la 5% în aceeași perioadă din 2017-18.

Ponderea gazelor norvegiene a scăzut la 33% față de 38%, un minim record multi-anual, arată Refinitiv.

Cota Gazprom a rămas în jurul mediei ultimilor ultimii trei ani, scăzând cu 1% față de anul precedent, la 32%. Aceasta a fost însă prima scădere anualizată față de perioada 2014-2015, când livrările au fost afectate de cererea scăzută de gaze din Europa.

Share.

Lasă un comentariu