Acasă » Evenimente Trecute » energynomics.ro a promovat furnizori și soluții de eficiență energetică la Brașov

energynomics.ro a promovat furnizori și soluții de eficiență energetică la Brașov

1 iulie 2019
Evenimente Trecute
energynomics

A patra ediție a anului din seria “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează” – “Eficiență energetică – furnizori, soluții, beneficii”, a reunit la hotelul Ambient din Brașov peste 50 de persoane regiune interesate de tema propusă de energynomics.ro. Camelia Rață, Director, Community Energy Manager, Agenția pentru Managementul Energiei Brașov – ABMEE, a deschis seria de prezentări cu observația că administrațiile din România au implementat deja programe pentru comunități cu emisii reduse de carbon, dar caută soluții noi pentru a mări volumul investițiilor.

”Administrațiile caută soluții și își doresc mai mult, în mod real. Municipiul Brașov are o tradiție lungă în planificarea și utilizarea eficientă a energiei, în special în sectoarele aflate sub autoritatea Consiliului Local Brașov: în special clădirile publice, dar și în proiecte private prin fonduri structurale, sectorul iluminatului public, al transportului public, furnizarea energiei termice și amenajarea teritoriului”, susține Camelia Rață. ”Municipiul Brașov dispune de o bază IT prin care monitorizează consumurile anuale ale clădirilor, efectuând analize și planurile anuale de investiții pentru clădirile cu cel mai mare potențial de reducere a emisiilor”, a mai spus ea. Din păcate, aceste informații nu sunt accesibile nici publicului larg, și nici companiilor implicate în îmbunătățirea eficienței energetice.

Accent pe clădiri eficiente și transport electric

ABMEE a fost angajat în conformitate cu Legea 121, din anul 2018, pentru a fi managerul de oraș al Brașovului, pentru a realiza Programul pentru îmbunătățirea eficienței energetice. ”În februarie 2019, Brașovul a semnat noua Convenție a primarilor pentru climă și energie durabilă, cu un nou target de 40% pentru 2030, ca urmare a angajamentelor ambițioase ale Acordului de la Paris”. Tot în 2019, Brașovul și alte cinci orașe europene au semnat un acord prin care își vor defini un nou program pentru comunități cu emisii reduse pe fiecare domeniu – clădiri publice și private, transport și alte domenii.

“Avem în plan achiziția a 15 autobuze electrice, prin fonduri structurale. Am insistat cel puțin în centrul istoric să nu mai avem poluare”, a mai spus Camelia Rață.

Marile orașe sunt chemate să planifice acțiunile de eficiență energetică

Bogdan Anton, expert în cadrul Departamentului pentru Eficiență energetică al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a amintit de semnarea Acordului de la Paris în anul 2015, în urma căruia s-a elaborat Pachetul Clean Energy for all Europeans – Energie Curată pentru toți europenii, pe care și România încearcă să-l implementeze. Pachetul vizează trei obiective – o importanță mai mare pentru eficiența energetică, preponderența resurselor regenerabile în mix și protecția consumatorilor. Parte a acestui pachet legislativ, Directiva privind performanța energetică a clădirilor a fost printre primele modificate, în iulie 2018, “întrucât în Europa clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul final brut de energie, iar în România pentru 45%”, a subliniat Bogdan Anton. Clădirile sunt responsabile și pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Domnia sa a mai prezentat câteva cifre relevante din rapoartele ANRE privind eficiența energetică și a expus oportunitățile de finanțare prin Programul Horizon 2020.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN ANTON

Bogdan Anton s-a referit și la faptul că doar 46 dintre cele 107 mari orașe ale României au transmis programe privind eficiența energetică. “Din păcate, și pentru localitățile medii, cu 5.000-20.000 de locuitori, doar 64 din 669 au transmis astfel de planuri”. Nu există măsuri coercitive, dar noua lege privind eficiența, aflată în dezbatere, ar putea să includă și astfel de măsuri. La nivelul județului Brașov, doar localitățile Brașov și Codlea au transmis către ANRE raportări cu privire la planurile de acțiune pentru eficiență energetică; niciun semn de la Făgăraș, Săcele, Ghimbav, Predeal, Râșnov, Rupea sau Victoria.

Cătălin Lepinzean, Phoenix Contact: Trebuie să gândim soluții pe termen lung

Companie germană înființată în 1923, cu investitori privați și finanțare proprie, Phoenix Contact produce soluții de inginerie electrică, în domeniul automatizărilor și pe segmentul tehnologiilor de conectare. ”Modificările în Directiva europeană privind mobilitatea electrică prevede obligația dotării parcărilor noi cu infrastructura necesară pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice”, a reamintit Cătălin Lepinzean, Business Development Manager.

Phoenix Contact produce componente pentru stații electrice și le pune la dispoziția integratorilor pentru construcția de infrastructură electrică. Prezentând portofoliul companiei, precum și pachetul software care asigură interfața cu clienții, reprezentantul Phoenix Contact s-a referit și la pachetele care asigură siguranța în comunicații și securitate cibernetică.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LEPINZEAN

”Am crescut constant baza de colaborare cu integratorii care dezvoltă propriile stații de încărcare și infrastructură. Dinamica de creștere a cererii e foarte mare și trebuie să gândim soluții pe termen lung”, a susținut Cătălin Lepinzean.

Eaton: Eficiența energetică înseamnă reduceri de costuri

Cristian Trifan, Area Sales manager pentru zona Brașov, în cadrul Eaton Electric, a pornit de la prognozele privind creșterea cererii de energie electrică, în condițiile în care deja astăzi și tot mai mult pe viitor, “totul este posibil datorită energiei”.

Eaton este o companie specializată în managementul energiei, iar la nivel global este unul dintre principalii producători de componente industriale și comerciale. ”În timp, prin achiziții, Eaton a devenit un lider de piață, oferind cea mai completă ofertă electrică, plecând de la sisteme de distribuție a energiei, la sisteme anti-incendiu, de iluminat și control”, a spus Trifan.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN TRIFAN

El a prezentat gama de produse disponibile a Eaton pentru eficiență energetică, cu accent pe convertizoarele de frecvență, sisteme de UPS și soluții de stocare a energiei, pentru a reduce consumul din rețele.

Studii de caz de la Control Point în segmentul PV

Grupul Control Point are proiecte implementate în zona termiei și hidro, dar și în alte zone ale pieței energetice. În România, Control Point are 25 de angajați și este partener Valmet, furnizor de soluții pentru piața energetică, în special în waste-to-energy, hârtie și celuloză și utilizarea biomasei, biogaz și automatizare.

”Compania noastră realizează instalații electrice, de la punere în funcțiune la mentenanță, iar cel mai recent segment lansat este cel solar, unde funcționăm ca integrator de soluții fotovoltaice”, a spus Daniel Bertalan, Sales & Project Manager Control Point. Firma poate instala sisteme fotovoltaice pe hale de producție sau magazine, oriunde spațiul disponibil permite o expunere suficientă solară.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL BERTALAN

Bertalan s-a referit în detaliu la patru studii de caz pe tema eficientizării energetice prin instalarea de sisteme fotovoltaice, toate realizate pentru beneficiari din Brașov – Dedeman, Vel Pitar, Kronospan, Media Galaxy. La o durată de viață de 30 de ani, acoperită de garanții, costul cu finanțarea proiectelor se amortizează în 7-8 ani, pentru a oferi a rată de rentabilitate de 300-400%, a explicat Daniel Bertalan.

EximBank – partener pentru afacerile din energie

Simona Cențiu, Director Regional și Director Agenție Brașov, Rețea Corporate în cadrul EximBank, a prezentat o organizație cu o istorie de 25 de ani, care s-a transformat puternic în anii din urmă. „EximBank oferă soluții unice de finanțare în mediul bancar, având o experiență vastă în finanțarea exportatorilor, dar și tuturor celorlalți agenți economici, inclusiv prin emiterea scrisorilor de confort, garanții sau asigurări de stat”, a precizat Simona Cențiu. EximBank se adresează exclusiv clienților corporate, ceea ce permite specialiștilor băncii să-și concentreze întreaga atenție pe specificul și nevoile companiilor.

DESCARCĂ PREZENTAREA SIMONEI CENȚIU

Simona Cențiu a prezentat și serviciile de minimizare a riscurilor prin oferirea de informații comerciale despre activitatea unui potențial partener de afaceri din țară sau din străinătate, care pot conta în luarea unei decizii de colaborare, precum și pachetul de asigurări oferite de EXIMASIG, societate de asigurări deținută de EximBank.

Conferința a fost organizată de energynomics.ro cu susținerea partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, EximBank, Eaton Electric, Phoenix Contact.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum ABB România, Aderro GP Energy, Agenția pentru Managementul Energiei, APA Brașov, Avicola Brașov, Control Point, Eaton Electric, EFdeN, ELMAS, Enel Energie Muntenia, ENGIE, EximBank, Federația Națională de Mediu Ecologistul, Hidroelectrica, MGM Energo, MHS Bearings SRL, NBHX Trim Group, NBHX Rolem, Phoenix Contact, Sennheiser Consumer Electronics GmbH, Steel Profile, TÜV Rheinland România.

Despre campanie

În intervalul februarie-noiembrie 2019, am programat 7 conferinţe menite să informeze cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

În fiecare eveniment, vorbitorii invitaţi abordează teme precum: legislaţie şi reglementare în domeniul eficienţei energetice, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi sprijinul de care pot beneficia autorităţile publice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Conferinţele anului 2019

Conferinţele din cadrul campaniei “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează”, se bucură de susţinerea partenerilor strategici: ANRE, AIIR-FV, #better, SAMER.

Un comentariu la „energynomics.ro a promovat furnizori și soluții de eficiență energetică la Brașov”

  1. Se vrea energie curata pentru toti europenii,se asteapta energie ieftina,se cauta eliminarea definitiva a noxelor si poate multe alte preferinte ,dar nu se ia in seama decat loyinci si vorbe frumoase.Eu ofer om sursa de curent care produce energie gratis,fara niciun fel de poluare si nimeni nu ma ia in seama dintre cei de de decizie.Parca vorbesc singur de ani de zile,de ce oare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *