Acasă » Evenimente Trecute » Energy Breakfast Club pentru companiile care susţin industria energetică din România

Energy Breakfast Club pentru companiile care susţin industria energetică din România

7 iulie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Miercuri, 6 iulie, energynomics.ro a organizat primul Energy Breakfast Club dedicat companiilor din sectoarele suport pentru industria energetică din România. Bogdan Teodorescu, CEO TDR Energy, a explicat mecanismele pieţei drepturilor de poluare şi a prezentat cele mai eficiente opţiuni pentru reducerea amprentei de carbon. Corina Truică, COO CEMS Tehnologies, a expus avantajele externalizării serviciilor de mentenanţă pentru rafinării şi marile unităţi industriale.

Discuţia a fost deschisă de Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, care a prezentat situaţia curentă şi perspectivele de conformare a companiilor din sectorul de minerit la obligaţiile de mediu, în principal cele legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Corina Popescu: Avem nevoie de huilă

Suferinţa prin care trece astăzi sectorul de minerit din România vine dintr-o „dezvoltare ineficientă a acestei activităţi”, şi nu pentru că sectorul nu ar fi necesar în sistemul energetic naţional, a subliniat Corina Popescu. „Din păcate, prin intermediul companiilor miniere s-a făcut foarte mult protecţie socială şi acesta este motivul principal pentru care ele se află astăzi unde se află”, a spus Corina Popescu. Oficialul ministerului Energiei a subliniat diferenţele majore dintre cele două bazine carbonifere, Valea Jiului, respectiv zona Gorjului. Problemele cu emisiile de gaze cu efect de seră sunt specifice exploatărilor de huilă din Valea Jiului, iar de la nivel european ne aşteptăm ca presiunea să se intensifice în sensul reducerii acestor emisii. „La nivelul Comisiei Europene se dezbate o nouă directivă, care ar urma să fie adoptată până la sfârşitul anului”, a precizat Corina Popescu.

Soluţiile tehnologice sunt încă insuficient dezvoltate şi prea scumpe la nivelul actual de preţ al certificatelor de carbon. Ca urmare, o parte a soluţiei este dureroasă, dar necesară: introducerea a încă două mine din Valea Jiului în programul european de închidere a minelor, pe lângă cele trei deja incluse. „Purtăm discuţii la nivelul Comisiei Europene în acest sens şi ne dorim să păstrăm în funcţiune două mine; ne dorim să le păstrăm în ideea că vom găsi investitori şi vom reuşi să eficientizăm activitatea, pentru că avem nevoie de energie în zona respectivă”, a declarat Corina Popescu. „Cel puţin până în anul 2024 cele două grupuri – Deva şi Paroşeni – îşi găsesc rolul în sistemul energetic din zonă”, a precizat Corina Popescu.

Pe de altă parte, zona Valea Jiului se află pe lista de priorităţi a Guvernului pentru a dezvolta alte tipuri de activităţi economice.

În cazul exploatărilor miniere din zona Gorj, dificultăţile nu ţin neapărat de reducerea emisiilor cu efect de seră, ci mai degrabă de modul de desfăşurare a exproprierilor. „Există un regulament foarte vechi [în această privinţă] care trebuie refăcut şi pus pe baze corecte. Nu mi se pare normal ca unii să beneficieze mai mult decât alţii. Trebuie să găsim posibilitatea de a avea un tratament echidistant”, a subliniat secretarul de stat.

Calculare pro-bono a amprentei de carbon, de la TDR Energy

În intervenţia domniei sale, Bogdan Teodorescu CEO TDR Energy a prezentat modul de funcţionare al pieţei voluntare a carbonului şi soluţii de neutralizare a amprentei de carbon. „Tot mai multe companii care nu sunt în schema obligatorie (EU-ETS) au început să își asume în mod voluntar răspunderea pentru propriile emisii pentru că au înţeles necesitatea de a contribui la reducerea impactului schimbărilor climatice”, a afirmat Bogdan Teodorescu. Motivaţia principală ţine de CSR – responsabilitatea socială a companiilor.

Bogdan Teodorescu a prezentat o statistică din 2016 la nivel mondial privind cele mai frecvente tipuri de proiecte utilizate în campaniile de CSR de neutralizare a amprentei de carbon. Energia regenerabilă şi împăduririle însumează peste 60% din totalul acestor proiecte.

„În cadrul propriei campanii de CSR, TDR Energy şi-a propus să calculeze pro-bono amprenta de carbon pentru companiile care sunt interesate să-şi identifice impactul pe care îl au asupra mediului prin emisiile de CO2”, a anunţat Bogdan Teodorescu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN TEODORESCU

TDR Energy oferă şi servicii de selectare a proiectelor care respectă cerinţele privind operarea, monitorizarea şi raportarea unităţilor de reducere a emisiilor, permiţând obţinerea de beneficii reale şi cuantificabile asupra mediului, prin componenta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cunoașterea structurii și a valorii totale a amprentei de carbon permite introducerea unor politici și procese eficiente din punct de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și implicit contribuie la creșterea eficienței energetice a companiei.

Ulterior, pentru companiile care doresc să-și asume responsabilitatea pentru aceste emisii, TDR Energy oferă posibilitatea neutralizării amprentei de carbon. Astfel se folosesc certificate de carbon provenind de la proiecte care respectă cerințele privind operarea, monitorizarea și raportarea unităților de reducere a emisiilor, permițând obținerea de beneficii reale și comensurabile asupra mediului, prin componenta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, experţii TDR Energy „asigură transparenţa tuturor informaţiilor, plecând de la beneficiarul proiectului, emiterea certificatelor validate şi până la retragerea acestora de pe piaţă”, a subliniat Bogdan Teodorescu.

Servicii de mentenanţă în ţara lui „merge şi aşa”

Corina Truică, COO CEMS Technologies, a expus serviciile de mentenanţă integrate şi standardizate ca o soluţie profesionistă de reducere a riscurilor şi a costurilor pentru marile unităţi industriale.

Corina Truică a remintit una dintre concluziile dezbaterilor recente pentru conturarea strategiei energetice naţionale: „Amânarea unor lucrări de mentenanţă ameninţă securitatea sistemului energetic”. „Am pornit de la faptul că suntem în ţara lui ‘merge şi aşa'”, dar la nivel global există deja sectoare foarte avansate în a dezvolta sisteme de mentenanţă, aşa cum se observă îndeosebi în industria aeronautică sau cea militară, a precizat Corina Truică. „O rafinărie nu este mult diferită în ceea ce priveşte necesarul de rigoare şi instrumentele de prevenire a riscului”, a adăugat reprezentanta grupului CEMS, din care fac parte CEMS EPC, CEMS Technologies şi Bartec Safety Engineering.

Corina Truică a prezentat obiectivele procesului de mentenanţă:

  • Maximizarea rezultatelor generate de un activ (echipament, instalaţie etc)
  • Managementul riscurilor
  • Fiabilitate = zero întreruperi neprogramate
  • Siguranţa personalului şi a echipamentelor
  • Eficienţa energetică
  • Controlul costurilor operaţionale şi al CAPEX
  • Conformarea cu obligaţiile legale şi normativele tehnice

DESCARCĂ PREZENTAREA CORINEI TRUICĂ

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experţi, reprezentanți ai: ACUE, Almaj& Albu, Alpha Cab, BEIA Consult Internaţional – distribuitor autorizat Siemens, Brinel, Carrefour, CE Oltenia, CEMS, ETIC, Flash Group, Govnet, Grupul Mobexpert, INCDE-ICEMENERG, INCE, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Kapsch România, Link Builder, Matei Conf Grup, MeliorCras, Ministerul Energiei, Mol Romania, No Risk, PFA Marin Slavila, Phoenix Contact, Premier Palace, Repower Furnizare Romania, ROMGAZ, Smakerting , Star Soft Group, TDR Energy, Transelectrica, United Romanian Breweris Bereprod – Tuborg, Vestra, Vistana.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: CEMS, TDR Energy, Ridgid, SGS România.

Participare

În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze cel puţin încă 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office aata energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *