Acasă » Regenerabile » Solar » Energia regenerabilă avansează cu 10%, pe fondul scăderii costurilor globale

Energia regenerabilă avansează cu 10%, pe fondul scăderii costurilor globale

8 iunie 2017
Biomasă
Bogdan Tudorache

Noile proiecte din domeniul energiei regenerabile instalate pe plan global în 2016 au urcat la 161 GW, marcând o creștere de 10% peste nivelul din 2015 și un nou record, conform REN21, o rețea de grupuri publice și private care acoperă 155 de țări și 96% din populația lumii.

Scăderea prețurilor energiei solare și a energiei eoliene a condus la noi tranzacții și instalări de capacitate în întreaga lume, în ciuda scăderii investițiilor totale.

În schimb, în România puterea instalată a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile era de 4.741 MW la finalul anului trecut, în scădere cu 8,52%, față de anul 2015, când aceasta totaliza 5.145 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Capacitatea instalată a energiei regenerabile din întreaga lume a crescut cu o valoare-record în 2016 întrucât a fost livrată la un cost semnificativ mai scăzut, conform noilor date globale – deși volumul total al investițiilor financiare în surse regenerabile a scăzut.

Marele „avantaj” a rezultat din scăderea prețurilor pentru energia solară și eoliană și a condus la noi proiecte energetice în țări precum Danemarca, Egipt, India, Mexic și Emiratele Arabe Unite, toate fiind evaluate cu mult sub combustibili fosili sau nuclear.

Noua capacitate instalată a necesitat 242 miliarde de dolari, marcând o reducere a investițiilor cu 23% față de 2015, deși investițiile în surse regenerabile rămân mai mari decât pentru toți combustibilii fosili. Subvențiile pentru energia verde sunt totuși mult mai mici decât cele pentru cărbune, petrol și gaze.

Energia solară nouă a oferit cel mai mare impuls – jumătate din toată capacitatea nouă – urmată de energia eoliană la o treime și de energia hidroelectrică, cu 15%. Este primul an în care noua capacitate solară adăugată a fost mai mare decât orice altă tehnologie producătoare de energie electrică, potrivit The Guardian.

„Tranziția globală în domeniul energiei este în plină desfășurare, cu noi înregistrări de capacități de energie regenerabilă instalate, scăderea rapidă a costurilor și decuplarea creșterii economice și a emisiilor de dioxid de carbon legate de energie pentru al treilea an”, a declarat Arthouros Zervos, președinte REN21.

Capacitatea totală a energiei regenerabile a crescut cu 17% în 2016 , până la 921 GW, excluzând hidrocentralele, și cu 8,7%, până la 2017 GW, incluzând energia hidro.

La sfârșitul anului 2016, mai mult de 24% din energia electrică globală a fost produsă de sursele regenerabile de energie, dominate de hidrocentrale, în timp ce energia eoliană a fost de 4%, iar energia solară de 1,5%. Pentru întregul spectru energetci, energia regenerabilă – cu excepția arderii tradiționale a lemnului – a contribuit cu 10%, umbrită de cele 80% provenite din arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul și gazul.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *