Energia eoliană s-a bucurat de un an de creștere în 2019, însă coronavirusul blochează noile proiecte

0

Deși industria eoliană s-a bucurat de un an puternic în 2019, pandemia de coronavirus aruncă o umbră asupra sectorului, care i-ar putea afecta creșterea în anii următori.

Peste 60 de gigawați (GW) de capacitate de energie eoliană au fost instalate anul trecut, marcând o creștere de 19% față de 2018, potrivit unui nou raport al Global Energy Energy Council (GWEC). Raportul GWEC a constatat că noile capacități de 60,4 GW instalate în 2019 au făcut ca acest an să fie cel de-al doilea de creștere majoră. Capacitatea totală se ridică acum la peste 651 GW.

GWEC a raportat că China, SUA, Marea Britanie, India și Spania au instalat circa 70% din noile capacități, în 2019.

În sectorul onshore, China și SUA au continuat să fie principalele piețe mondiale, responsabile pentru peste 60% din capacitatea nouă, anul trecut. Sectorul eolian offshore a instalat 6,1 GW în 2019, marcând cel mai bun an de până în prezent, potrivit CNBC.

În timp ce cifrele pentru 2019 sunt pozitive pentru sector, pandemia de coronavirus ar putea însă avea un impact semnificativ asupra evoluțiilor viitoare. Dan Shreve, șeful cercetării globale în domeniul energiei eoliene al Wood Mackenzie, a scris că noul coronavirus va duce la o scădere cu 4,9 GW a noilor instalări în 2020, față de cât se estimase anterior.

La rândul său, GWEC a declarat că prognoza sa de creștere pentru următorii cinci ani – mai mult de 355 GW de capacități noi – va fi „fără îndoială afectată de pandemia COVID-19 în curs, din cauza perturbărilor lanțurilor de aprovizionare globale și întârzierilor în execuția proiectelor în 2020”.

Share.

Lasă un comentariu