Energia electrică s-a scumpit pe piața spot cu 12%

0

Prețul mediu al electricității tranzacționate pe platforma OPCOM dedicată Pieței Zilei Următoare (PZU) în primul trimestru al acestui an a crescut față de aceeași perioadă de referință a anului trecut cu aproape 12%, de la 144,62 de lei/MWh la 161,7 de lei/MWh, spune bursa de energie, preluată de Bursa.

Ultima lună (martie) a adus pe această piață un preț mediu de 143,37 de lei/MWh, cu tranzacții totale de 316,63 milioane de lei (aproape 71 de milioane de euro), menționează OPCOM.

“Supraproducţia de energie din ţara noastră şi-a găsit debuşeu peste graniţă. Cererea pentru energia autohtonă fiind în creştere consistentă, este normal să apară şi această majorare de preţ de pe bursă, chiar dacă s-a menţinut aproape constant consumul intern”, a spus un furnizor, citat de cotidianul amintit.

Exporturile s-au majorat cu aproape 40% la trei luni în acest an față de primul trimestru din 2014, poziționându-se la circa 1,7 milioane MWh. Transelectrica spune că în 2014 exportul de energie anual a fost de 7,5 TWh, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, o creștere de 350% față de 2013.

Share.

Lasă un comentariu