Acasă » Electricitate » Energia electrică atinge din nou minimul istoric pe PZU: 1 leu/ MWh

Energia electrică atinge din nou minimul istoric pe PZU: 1 leu/ MWh

2 decembrie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Energia electrică a atins un nou minim istoric pe piața locală OPCOM, de 1 leu pe MWh, în intervalul orar 23-24 și 24.00 (30 noiembrie) – 01.00 (1 decembrie), pe piața pentru ziua următoare (PZU) conform datelor operatorului pieței.

Piața intraday de energie din România a fost cuplată pe 19 noiembrie cu piețele similare din alte 20 de țări europene, fapt ce a dus la coborârea pentru prima oară a prețului la niveluri minime-record de 1 leu per MWh pentru intervalul orar 24-1.00 din ziua de 22 noiembrie, și de 50 de lei per MWh pentru intervalele orare 22-23-24.00, conform segmentului pentru ziua următoare (PZU) al OPCOM, consultat de energynomics.ro.

Piețele nou- cuplate sunt Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania. “Acest lucru înseamnă că toți traderii din România vor avea la dispoziție aceleași instrumente de tranzacționare ca și în celelalte 20 de țări europene și există posibilitatea de a efectua tranzacții transfrontaliere cu energie. Este o etapă care dovedește determinarea noastră de a fi pe piața europeană de energie, pe cele mai performante platforme și cu regulile europene. Este un proces foarte complex și o mare provocare pentru noi”, a declarat Victor Ionescu, pentru directorul general al OPCOM, citat de Agerpres.

Cuplarea piețelor intraday înseamnă practic că toți traderii din țările cuplate folosesc aceeași platformă informatică pentru tranzacționare, care oferă transparență totală privind prețurile și volumele tranzacționate.

Pentru România, conectarea piețelor intrazilnice creează noi oportunități de dezvoltare atât a pieței de energie electrică, cât și de producție pentru sectorul de producere a energiei din surse regenerabile prin tranzacționarea aproape de momentul livrării energiei produse. “Scopul inițiativei este de a crește eficiența globală a tranzacționării pe orizontul de timp intrazilnic”, a transmis Transelectrica într-un comunicat de presă, “ceea ce contribuie la creșterea gradului de securitate în alimentare și o utilizare mai bună a resurselor de producere a energiei electrice”.

Experții anticipează ca dezvoltarea pieței regionale intrazilnice să reducă ponderea pieței de echilibrare și să asigure prețuri mai mici pentru operatorii din piață, precum și pentru consumatorii finali.

Primele livrări de energie electrică în cel de-al doilea val din cadrul soluției unice europene de cuplare a piețelor intrazilnice (SIDC), lansată pe 19 noiembrie, au avut loc cu succes miercuri 20 noiembrie 2019. Prin implementarea acestui proiect, alte șapte țări se vor alătura celor paisprezece care funcționează deja în regim cuplat. Marcând un alt pas important în direcția extinderii pieței unice intrazilnice europene integrate, a fost astfel extinsă tranzacționarea continuă a energiei electrice în următoarele țări: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovenia. Acestea se alătură țărilor deja operaționale SIDC: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia. Un nou val de este preconizat până la sfârșitul anului 2020, când granița Suedia/Polonia se va alătura inițiativei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *