Acasă » Interes general » Mediu » Enel plasează obligațiuni de 3,25 mld. euro asociate obiectivelor de sustenabilitate pe piața Eurobond

Enel plasează obligațiuni de 3,25 mld. euro asociate obiectivelor de sustenabilitate pe piața Eurobond

10 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Enel Finance International, compania financiară înregistrată în Olanda controlată de Enel, a lansat o obligațiune multi-tranșă asociată obiectivelor de sustenabilitate pentru investitorii instituționali de pe piața Eurobond în valoare totală de 3,25 miliarde de euro.

Obligațiunea este legată de realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel ce vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului (Cadrul).

Tranzacția are loc după lansarea de către EFI a primelor obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate din lume în dolari americani și euro, în 2019, și prima obligațiune asociată obiectivelor de sustenabilitate emisă pe piața lirei sterline în 2020. Instrumentul lansat de EFI este cea mai mare tranzacție asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe piețele de capital cu venit fix.

Obligațiunea, care este garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de 3,5 ori, pentru circa 11,3 miliarde de euro și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

În același timp, așa cum se arată mai jos, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă („Oferta”) pentru răscumpărarea a patru serii restante de obligațiuni convenționale pentru o valoare totală maximă de 1 miliard de euro, accelerând atingerea obiectivele Grupului de a asigura surse de finanțare durabile în datoria totală brută.

„Lansarea celei mai mari tranzacții asociate obiectivelor de sustenabilitate, cu cea mai mare valoare subscrisă, marchează un punct important de referință, după ce emisiunile de obligațiuni revoluționare ale Enel au fost lansate pe piața globală a obligațiunilor de acest tip în 2019, o piață care continuă să se dezvolte într-un ritm exponențial, captând o gamă largă de sectoare industriale și zone geografice și care este acum un instrument consolidat de finanțare durabilă, din ce în ce mai des întâlnit pe piețele de capital”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli. „Cu tranzacțiile pe care le anunțăm acum, prin care răscumpărăm obligațiunile convenționale existente pe piață și, în același timp, emitem noi obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, reflectăm și în componenta de finanțare angajamentul nostru de a accelera tranziția energetică.”

Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Valoarea “sustenabilitate” s-a reflectat încă o dată în cerere și în mecanica de stabilire a prețurilor aferentă emisiunii.

Tranzacția îndeplinește nevoile uzuale de finanțare ale Grupului și este aliniată la Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris.

În conformitate cu Cadrul, cele trei tranșe ale obligațiunii sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) legat de valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă 13.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a valorii emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, la nivel de Grup pentru 2030, la o reducere cu 80% față de 2017, atingând o intensitate a carbonului mai mică de 82gCO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind consecventă cu limitarea încălzirii globale la 1,5° C peste nivelurile preindustriale.

Calea către obiectivul pentru 2030 include, de asemenea, o țintă de cantitate de emisii de gaze cu efect de seră (Scopul 1), măsurată în grame de CO2eq pe kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq / kWh până în 2023. Scopul final este de a atinge decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *