ENEL cumpără cu 640 milioane de dolari compania braziliană de distribuție CELG

0

Enel SpA a anunțat că filiala sa din Brazilia, Enel Brasil, a finalizat achiziționarea a aproximativ 94,8% din capitalul social al CELG Distribuição SA, companie de distribuție a energiei electrice din statul brazilian Goiás, pentru un preț total de 2,187 de miliarde de reali brazilieni (aproximativ 640 de milioane de dolari americani).

Restul acțiunilor (aproximativ 5,1% din CELG) va fi oferit angajaților actuali ai companiei și celor pensionați, printr-un proces care va permite Enel Brasil să achiziționeze acțiunile ce nu vor fi cumpărate de către aceștia.

Achiziționarea CELG crește baza de clienți ai Enel din Brazilia la 10 milioane, de la 7 milioane, sporind numărul clienților deserviți de către Grupul la nivel global la aproximativ 65 de milioane.

Enel Brasil a câștigat licitația publică pentru privatizarea CELG, organizată în noiembrie anul trecut de guvernul brazilian, prin intermediul băncii naționale de dezvoltare BNDES. Finalizare tranzacției a primit aprobare din partea autorității antitrust din Brazilia, CADE, și reglementatorului în domeniul energetic, ANEEL.

„Finalizarea achiziției CELG este o etapă extrem de importantă pentru strategia noastră de dezvoltare în America Latină”, a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace.

„Prin această tranzacție, continuăm să ne extindem prezența în segmentul de distribuție brazilian, Enel Brasil devenind al doilea cel mai mare distribuitor de energie din țară. Mai mult, după Italia și Iberia, Brazilia devine a treia cea mai mare piață pentru Grup în ceea ce privește clienții. Ne angajăm să profităm la maximum de potențialul de creștere al CELG, prin valorificarea expertizei noastre tehnologice și bunelor practici la nivel mondial, pentru a consolida serviciul oferit de companie clienților săi.”

În urma finalizării tranzacției, adunarea generală a acționarilor CELG se va reuni pentru a numi noul consiliu de administrație al societății.

Înființată în anul 1956, cu sediul în Goiânia, CELG (deținută anterior în proporție de 51% de Republica Federală Brazilia, prin intermediul companiei de energie electrică Eletrobras, și de 49% de către statul Goiás, prin intermediul societății holding Celg -Par) își desfășoară activitatea într-un teritoriu care acoperă peste 337.000 km2, printr-o concesiune valabilă până în 2045. Piață CELG include 237 de municipalități cu o populație de aproximativ 6,2 milioane de oameni. Baza de clienți a CELG, de 2,9 milioane, este deservită printr-o rețea de peste 200.800 km. Vânzarea CELG face parte din programul guvernului brazilian pentru privatizarea activelor de stat.

Share.

Lasă un comentariu