Emisiile UE pe piața carbonului (cu excepția aviației) au scăzut cu 8,7% în 2019

0

Emisiile de gaze cu efect de seră reglementate pe piața de carbon a Europei au scăzut anul trecut cu 8,7%, conform datelor preliminare ale Comisiei Europene examinate de analiștii Refinitiv.

Aproximativ 45% din producția de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de Sistemul de comercializare a emisiilor (ETS) – politica principală a blocului de combatere a încălzirii globale prin taxarea dreptului de a emite dioxid de carbon (CO2), potrivit Reuters și Euractiv.com.

Interpretarea Refinitiv constată că emisiile staționare reglementate de sistem, cum ar fi centralele electrice și fabricile, au totalizat 1,536 miliarde de tone de echivalent CO2 (CO2e), în scădere cu 8,7% față de anul precedent.

Scăderea s-a datorat în mare măsură diminuării emisiilor generate de producătorii de energie electrică, deoarece producția pe cărbune a fost înlocuită cu generarea cu gaz și energie regenerabilă – eoliană și solară.

„Această scădere semnificativă a emisiilor de carbon… arată cât de reușit a fost sistemul ETS al UE și politicile aferente poluării în eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului din sectorul energiei electrice”, a declarat directorul de politici al Carbon Market Watch, Sam Van den Plas.

Share.

Lasă un comentariu