Acasă » Electricitate » Elena Popescu: Este timpul pentru investiții și transformare

Elena Popescu: Este timpul pentru investiții și transformare

30 martie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

România încearcă să-și atingă țintele urmând calea europeană, lucru deloc ușor pentru o țară axată pe cărbune, a spus Elena Popescu, Director General Director pentru Politici Energetice, Ministerul Energiei, în cadrul celei de-a opta ediții anuale a Spring Cocktail, un eveniment organizat de Energynomics.

”Încercăm să creăm mediul potrivit pentru investiții. Mediul de afaceri este foarte competitiv, după cum știți, și pentru a putea face față tuturor provocărilor trebuie să găsim cele mai potrivite căi pentru decarbonizare, în mod special pentru sistemul nostru energetic. Țintele sunt aceleași pentru toate țările membre, iar noi mergem în direcția europeană. Bineînțeles, însă, fiecare țară are specificitățile ei în atingerea țintelor. Nu este o sarcină ușoară, în special pentru țările axate pe cărbune”, a afirmat Elena Popescu.

Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice – PNIESC nu este un document perfect, a admis Elena Popescu, “însă e greu să ții pasul cu Bruxelles-ul, când vine vorba de evoluția legislativă”. PNIESC oferă României o direcție clară de acțiune și va putea fi revizuit.

”Am inclus aici investiții în sectorul producției, întrucât transformarea necesară pentru a ne atinge țintele europene este necesară în toate sectoarele – de la producție, la transport, distribuție, rețele inteligente, stocare și furnizarea de gaze noi prin noile conducte, inclusiv hidrogen”, a mai spus ea.

”Hidrogenul este foarte la modă și trebuie să ținem pasul cu toate schimbările”.

Elena Popescu a reiterat nevoia de cooperare din cadrul industriei, între partenerii de dialog. ”E important să implicăm pe toată lumea în procesul de comunicare – pentru că toată lumea trebuie să înțeleagă direcțiile, unde mergem și nu să vadă doar provocări – ci oportunitățile de a dezvolta sistemul energetic și economia”, a mai spus ea.

”Este timpul pentru investiții și transformare. Trebuie să cooperăm cu toată lumea implicată, să fie înțelese oportunitățile. Iar autoritățile trebuie să încerce să transforme zona cea mai afectată de Green Deal, să ajute la recuperarea economică, să găsească locuri de muncă pentru oameni. Comunicarea cu minerii nu este suficient de bună – pentru a comunica mai bine trebuie să le găsim locuri de muncă. Această soluție va fi identificată doar lucrând împreună.

S-au schimbat multe la nivelul ministerelor – acum lucrăm împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, cu principalii stakeholderi – Transelectrica, ANRE, OPCOM – la transpunerea noului pachet pentru noua piață a electricității, vom avea o nouă lege verde a electricității. Cu Ministerul Fondurilor Europene lucrăm la planurile teritoriale de tranziție, iar lucrurile se schimbă într-un mod pozitiv – cooperăm mai mult, deși rămân multe de făcut. Cel mai important este însă să comunicăm la nivelul comunităților locale – să le ajutăm să atragă finanțare, în special în zonele cele mai afectate”.

Conferința “Spring Cocktail 2021” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri AON România, Automobile Bavaria, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, ING Bank România, OMV Petrom, PeWeTe, Photomate, Siemens.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a urmări prezentările aproape 250 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *