Acasă » Termo » ELCEN are în plan trei proiecte în cogenerare în București, va demara procedurile pentru CET Sud

ELCEN are în plan trei proiecte în cogenerare în București, va demara procedurile pentru CET Sud

19 decembrie 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

ELCEN vrea să construiască trei noi unități în cogenerare, în cadrul perimetrelor deținute la centralele București Sud, Grozăvești și Progresul, au declarat pentru energynomics.ro oficialii companiei de administrare. Compania va demara în curând procedurile pentru licitația aferentă studiului de fezabilitate din cadrul primului proiect, la CTE Sud.

”ELCEN are în vedere înlocuirea actualului parc de echipamente, învechit și care nu mai corespunde din punct de vedere al respectării cerințelor de protecție a mediului, al eficienței și siguranței în funcționare, precum și implementarea unor unități noi, moderne, cu eficiență ridicată, de producere a energiei în cogenerare. Aceste demersuri ce se vor realiza etapizat (în intervalul de timp 2020-2030), vor permite menținerea capacității de producție a energiei termice și electrice, într-un mod sustenabil, pe termen lung. În afara proiectului de la CTE Bucureşti Sud, s-au elaborat studiile preinvestiționale pentru demararea unui proiect la CTE Grozăveşti şi avem în perspectivă demararea achiziţiei pentru elaborarea studiilor preinvestiţionale pentru un proiect similar la CTE Progresu”, ne-au declarat oficialii ELCEN.

”Noua centrală va contribui semnificativ la menținerea cotei de piață a centralei CTE București Sud de cca. 35-40% din energia termică livrată de ELCEN în sistemul centralizat de alimentare cu căldură a municipiului București (peste 30% din necesarul de energie termică în sistem centralizat al orașului). În ceea ce privește energia electrică livrată în SEN, respectiv asigurarea unei producții pentru Municipiul București, în condițiile în care consumul de energie electrică al orașului este în perioada de iarnă de aproximativ 700 – 800 MW, iar ELCEN produce aproximativ 600 de MW, implementarea unor grupuri moderne în cadrul ELCEN cu o putere instalată de 200-400 MW ar aduce multiple beneficii din punct de vedere al siguranței în alimentarea consumatorilor”, au spus aceștia, explicând că este prea devreme pentru a oferi un cost estimativ al proiectului.

”Având în vedere contextul insolvenței, ELCEN nu dispune de resurse financiare proprii suficiente, așadar suntem interesați si de atragerea altor surse (utilizarea unei componente de finanțare europeană sau împrumuturi). De un real interes pentru noi este, la acest moment, mecanismul promovat pe baza Fondului pentru Modernizare pentru susţinerea investiţiilor cu emisii scăzute de carbon, în baza Directivei (UE) 2018/410 a Parlamentului European şi a Consiliului din 2018”.

Ei susțin că studiul de fezabilitate aferent noului proiect de la CTE Bucureşti Sud are un termen de elaborare de 6 luni, iar procedura de desemnare a câștigătorului licitației de execuție a unui proiect de asemenea anvergura poate dura între 6 și 8 luni.

”Trebuie luată în calcul, în prealabil, necesitatea cooptării de către ELCEN, în cadrul proiectelor, a unui consultant și a unui furnizor de soluţii de finanţare a acestor proiecte. Ținând cont de toate acestea, desemnarea unui câştigător nu poate fi luată în calcul mai devreme de 1 an de la demararea documentaţiei de achiziţie”.

Se preconizează că acțiunea de obținere a avizelor și acordurilor necesare, inclusiv acordul de mediu, se va realiza la finele anului 2020. Graficul de implementare exact va rezulta însă după realizarea Studiului de fezabilitate, care, conform studiului de piață realizat de ELCEN, ar putea costa aproximativ 830.000 lei. ”Prețul final va rezulta în urma procedurilor competitive de atribuire a contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate”, ne-au mai declarat oficialii ELCEN.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

6 comentarii la „ELCEN are în plan trei proiecte în cogenerare în București, va demara procedurile pentru CET Sud”

  1. Consumul de energie este exprimat in kWh. Daca il exprimati in kW inseamna ca ceva este in neregula. poate cifrele prezentate sunt destinate unor decidenti necalificati?

  2. In energetica/electroenergetica, pentru intelegerea fenomenelor mai ales cand este vorba de stabilitate, se lucreaza cu puteri electrice in privinta consumului si productiei sau a circulatiilor de puteri, care integrate ulterior pe o perioada de timp, reprezinta energiile respective. Daca ati fi avut studii de specialitate energetica sau daca ati fi lucrat la in domeniu ati fi inteles articolul. Incercati sa intelegeti aceasta prezentare sau daca nu rugati pe cineva sa va lamureasca: http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-harta/-/harta_WAR_SENOperareHartaportlet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *