Acasă » Electricitate » Eficiență energetică pentru fermieri și procesatori (Timișoara, 3 iulie)

Eficiență energetică pentru fermieri și procesatori (Timișoara, 3 iulie)

16 iulie 2019
Electricitate
energynomics

La Timișoara, specialiști din energie și din industria agro-alimentară au dat concretețe seriei de seminarii propuse de energynomics.ro și TMT PR sub titlul “Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”. A fost etapa a doua, după Brașov (20 iunie); încă o dată prezentările vorbitorilor invitați au fost completate de o vizită în teren. De această dată am fost la stația de biogaz a companiei COM ABM, la circa 40 de kilometri de Timișoara. Urmează Cluj-Napoca, pe 6 noiembrie!

În cadrul evenimentului din Timișoara, s-a stabilit faptul că printr-un management inteligent și sustenabil, în România există suficientă biomasă (cu focalizare pe biomasa reziduală) pentru nevoile energetice ale societății actuale.

Suficientă biomasă pentru nevoile energetice

Omenirea se află într-un punct de turnură, trecând de la revoluția industrială și epoca petrolului, la bioeconomie, spune Dr. Teodor Vintilă, inginer biotehnolog, Șef de lucrări la USAMVB Timișoara, Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere, Departamentul de Biotehnologii. ”Fără implicarea zonei de industrie, a zonei de reglementare, mai ales, și a zonei de business, nu putem face această trecere, deși toată lumea știe că trebuie să o facem, întrucât resursele sunt aproape de epuizare. Pe de altă parte, societatea umană tinde spre creșterea gradului de confort, care se traduce mai ales prin consum sporit de energie și alte materiale de larg consum.” Consumul generează reziduuri. De aceea este nevoie de construirea unei economii circulare.

În acest context, trebuie să luăm în calcul faptul că biomasa este ”cea mai verde” sursă de energie, a îndemnat profesorul Vintilă. “Biomasa preia energia solară și o stochează sub formă de molecule, pe care noi le putem procesa în ceea ce înseamnă produse de larg consum – de la alimente la energie și industrie chimică. Toate acestea trebuie făcute inteligent, fără risipă.”

USAMVB Timișoara a efectuat deja un studiu care acoperă zona de vest, prin care s-a stabilit potențialul metanogen al diferitelor materii organice reziduale din agricultură și din reziduuri municipale. ”Folosim un sistem care conține 15 bioreactoare, în care procesăm materia organică în sistem anaerob și o convertim în metan. De-a lungul timpului am abordat diferite materii prime, de la grăsimi, reziduuri de abatorizare, ape uzate, nămol, dejecții, diferite tipuri de biomasă, pe care le-am analizat și am cuantificat potențialul producției de metan, a energiei conținute în acest metan și modul în care aceste materii organice pot fi, transformate în electricitate și energie termică”, a mai spus el, prezentând diverse rezultate ale studiului. ”Avem un potențial total de 8,6 TWh pe an energie care poate fi produsă din reziduuri – care oricum există, metan care se eliberează în atmosferă prin degradarea acestor și care are amprenta de carbon de 20 de ori mai mare decât a dioxidului de carbon . Acesta ar putea fi captat, transformat prin ardere în dioxid de carbon, producând energie pentru societate în loc să fie eliberat în atmosferă”, a mai spus profesorul Vintilă.

Colectând deșeurile organice din regiunea de vest și convertindu-le la biogaz și energie, ar putea fi alimentate astfel unități de cogenerare de cu o capacitate totală de 460 MW – cam cât două unități de la termocentrala Mintia.

”Avem în zona de vest un consum de 3,8 TWh, pe an, în cele patru județe. Din reziduuri putem produce 3,4 TWh, care înseamnă 89% din consum. Așadar, prin preluarea acestor reziduuri organice, putem acoperi 89% din consumul regiunii, prin transformarea lor în metan, apoi, în electricitate și energie termică și în îngrășământ organic”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TEODOR VINTILĂ

În România există în prezent circa 11 stații de biogaz, pe când în țări precum Germania, există 10.000. Teodor Vintilă a subliniat necesitatea unei scheme-suport, cum ar fi tariful preferențial, sau de preluare, în care energia e plătită în funcție de sursele ei. ”Noua lege trebuie discutată și implementată cât mai repede posibil, pentru a putea face progrese în acest domeniu.”

Eficiența energetică reduce dependența energetică

Dependența de electricitate crește, însă în egală măsură crește și eficiența energetică, spune Cătălin Crivineanu, Partner Account Manager, Power Quality Department, Eaton Electric România

Eaton este o companie specializată în managementul energiei, iar la nivel global este unul dintre principalii producători de componente industriale și comerciale. În timp, prin achiziții, Eaton a devenit un lider de piață, putând avea cea mai completă ofertă electrică, plecând de la sisteme de distribuție a energiei, al sisteme anti-incendiu, de iluminat și control.

”Suntem prezenți pe toate continentele, prin fabrici proprii, centre de service, birouri de vânzări și suport tehnic. În România Eaton are trei fabrici proprii și 3.000 de angajați.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN CRIVINEANU

Două din fabrici sunt situate lângă Baia Mare, iar aici se produce aparataj de comandă și protecție, confecții metalice și accesorii, iar o a treia fabrică, situată la Arad, produce corpuri de iluminat de siguranță. Din aceste fabrici, Eaton trimite produse către toate centrele sale logistice.

Crivineanu a prezentat gama de produse disponibile a Eaton pentru eficiență energetică, care includ UPS-uri utilizate în diverse soluții, dedicate diverselor segmente de consumatori.

”Oferim soluții de medie tensiune, tablouri de distribuție, siguranțe și mai nou am achiziționat și o fabrică de transformatoare, despre care vom auzi mai multe în lunile ce urmează. Oferim soluții de iluminat, iluminat de siguranță, soluții pentru medii grele, iar în zona agroindustrială, soluții pentru acționări cu convertizoare și soft-startere, unde putem acționa motoare electrice, contactoare, automatizări și alte soluții, inclusiv UPS-uri și soluții de stocare în baterii litiu-ion”.

Fotovoltaicul este piața cu cea mai mare dezvoltare

Compania ABB a fost înființată în urmă cu mai mult de 130 de ani (prin fuziunea Asea și Brown Bovery) și a crescut ca urmare a investițiilor în cercetare și dezvoltare (C&D), a spus Constantin Ichimoaei, executive manager în cadrul ABB România. Astăzi ABB are în jur de 147.000 de angajați în peste 100 de țări, o cifră de afaceri de peste 30 de miliarde de euro, investind în fiecare an în C&D peste 1,5 miliarde de euro. ”Avem peste 7.900 de cercetători și ingineri care lucrează în dezvoltarea de soluții inovatoare. ABB colaborează și cu universitățile din România, punând la dispoziția studenților tehnologie de ultimă generație”.

ABB produce echipamente pentru producția energie regenerabile. În ceea ce privește aplicațiile solare, are în derulare contracte pentru livrarea de invertoare care anul acesta vor totaliza în România o putere totală de peste 15 MW pe acoperișurile unor clădiri.

”Trebuie să privim către viitor. Între mega-trendurile viitorului includem urbanizarea; circa 70% din populația lumii va trăi în orașe în anul 2050. Când vorbim despre digitalizare, vorbim despre integrarea producției flexibile de energie: fotovoltaic, eolian și consum – e-mobility, încărcătoare pentru mașini electrice. Conform unui studiu, în 2040 peste 55% din mașini vor fi electrice”, a spus Ichimoaei.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI

Piața cu cea mai mare dezvoltare este cea fotovoltaică. ”Dacă în urmă cu 10 ani vorbeam despre instalarea proiectelor solare de 10-25-50 MW, proiecte la care am participat fie cu partea de invertoare solare, cu partea de joasă sau medie tensiune, transformatoare, stații de 110/ 20 KV, acum vorbim despre proiecte mici, distribuite. Nu mă aștept să mai vedem curând proiecte pe câmp, în România. Vorbim, deci, despre rezidențial, despre Casa Verde – un program pe care sper să-l văd foarte curând lansat. În cadrul proiectelor rezidențiale, există proiecte cu sau fără stocare. La nivelul clădirilor industriale sau supermarketurilor, sunt importante invertoarele trifazate, conectabile și monitorizate de la distanță. În acest moment livrăm invertoare solare pentru trei proiecte mari în România, pe acoperișul unor lanțuri de supermarketuri”.

Tehnologii pentru valorificarea energetică a deșeurilor

Control Point a fost înființată în 2005 și activează în domenii precum automatizări industriale, instalații electrice și soluții fotovoltaice, iar firma brașoveană ar dori să aibă mai multe proiecte locale. ”Momentan, cele mai multe proiecte sunt realizate în afara României. Suntem parteneri Valmet pentru soluții de automatizare. Am pornit de la soluții de automatizare, iar ulterior am dezvoltat și alte soluții, inclusiv în sectorul agroindustrial. Avem foarte multe proiecte în zona de vest a Europei, ne-am bucura să avem mai multe proiecte și în România”, spune Daniel Bertalan, reprezentant Control Point.

Grupul Control Point are proiecte implementate în zona termiei și hidro, dar și în alte zone ale pieței energetice. ”De câțiva ani am avut foarte multe proiecte pe biomasă și energie din deșeuri. Am implementat proiecte pe tot ceea ce înseamnă turbine de gaz, biomasă, biogaz, iar pe partea de agro avem câteva proiecte implementate pe automatizări de silozuri. Anul trecut a existat un proiect la Satu Mare, Control Point fiind subcontractor pentru instalații electrice și automatizare”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL BERTALAN

Firma este prezentă și în zona valorificării deșeurilor, inclusiv prin producere a biogazului prin flux anaerob, ardere, obținere de ipsos și alte procese. ”Dintr-o tonă de deșeuri municipale neorganice se pot obține circa 1.100 KVh energie electrică, sau încălzire centralizată. Din cenușa procesului de ardere se pot recupera metale feroase și neferoase. În Anglia avem un proiect de 68 MW”. El a prezentat și proiecte ale firmei din zona de utilizare a deșeurilor organice. ”Utilizăm 32.000 tone de biomasă sau deșeuri organice, prin care producem 3,8 milioane mc de biogaz anual sau echivalentul a 660 de KVh pe tonă de energie electrică”, a mai spus el.

”În Europa de vest de mulți ani se construiesc astfel de centrale, fie cu incinerare, fie cu compostare sau digestie anaerobă, iar speranța noastră este să vedem cât mai multe proiecte implementate și în România”.

Stație de biogaz la COM ABM

Înființată în anul 1995, compania COM ABM desfășoară activități în cultura cerealelor, comerțul angro cu cereale, servicii de condiționare si depozitare cereale, tratarea si eliminarea deșeurilor nepericuloase, cât și producția de energie electrică. Pentru extinderea activității, compania a finalizat în 2015 un proiect cu finanțare europeană (Programul Operațional Sectorial 2007-2013 –CCE, Axa Prioritara IV) – „Centrala de Producere a Biogazului si a Energiei Electrice din Biomasa”, cu o valoare totala a investiției de 25,62 milioane de lei, cu 30% cofinanțare.

Capacitatea de producție a instalației este de 0,988 MW electric și 0,99 MW termic. Activitatea constă în depozitarea și însilozarea masei verzi, preluarea și alimentarea acesteia în fermentatoare. Are loc un proces de fermentare anaerobă a acesteia în cele două digestoare, rezultând biogazul care este captat și condus la grupul de cogenerare unde are loc procesul de producere a energiei electrice și termice. În urma fermentării, nămolul rezultat este administrat pe terenuri agricole, fiind un excelent îngrășământ natural.

Proiectul companiei COM ABM a fost unul printre primele de gen din România, de unde si nevoia de informare și de consiliere specializată. Au găsit specialiști peste graniță, în Ungaria, cât și în România, în stațiile de la Carei și Suceava.

În stația de biogaz de la COM ABM, necesarul de biomasă anual este de 20.000 tone, pentru o centrala de 1 MW pe ora. Peste jumătate din masa verde necesara producției de energie provine din surse proprii – cultura de triticale, un hibrid de grâu și secară, cu potențial ridicat de biomasă. La triticale se adaugă și dejecțiile din fermele de animale (urină de vacă în mod special), cât și resturi din industria alimentară procurate de la fermieri și procesatori din zonă, eliminându-se astfel costurile mari cu transportul.

Stația este complet automatizată, ceea ce face ca necesarul de resursă umană sa fie unul redus: echipa include doar 3 oameni și 2 contractori, pe nevoi punctuale. De exemplu, orice modificare anormală de parametru este transmisă automat, printr-o notificare pe telefonul mobil. Pentru transportul si manipularea masei verzi, societatea mai deține si utilaje specializate: tractoare, remorci cu perete împingător, cisterna vidanja, încărcător frontal.

Producția asigură necesarul energetic al stației, iar energia este valorificată în rețeaua națională, la un preț de 160 lei și 1.5 certificate verzi pe MW. Până la închiderea CET Arad în vara lui 2018, societatea valorifica și energia termică.

Evenimentul de la Timișoara a fost susținut de ABB România, Eaton Electric, Ridgid-Emerson, Control Point powered by Valmet și s-a bucurat de încrederea partenerilor strategici Ambasada Franței, CCI Francaise en Roumanie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Timiș, Direcția pentru Agricultură Arad, AIIR-FV, SAMER, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, COM ABM Arad.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții aproape 40 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum ABB România, Aktiv Green Tech, Control Point, Direcția Agricolă Arad, Eaton Electric, Euro Green Energy, EximBank, Facultatea de Agricultură, Facultatea de Agronomie, GIRA, Hellburg, Jakko, Marsh, Phoenix Contact, ProCredit Bank, PSG Group, Radio Romania Actualități, Smithfied România, Stațiunea de cercetare Lovin Timiș, Strata, Universitatea Politehnica Timișoara, Viacon Com SRL.

Participare

Pe baza invitației lansate de energynomics.ro sau TMT PR, accesul la seminar este gratuit și deschis tuturor profesioniștilor din economia românească: factori de decizie din agricultura și industria alimentară din România, autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari, companii de tip ESCO, experți și organizații profesionale, manageri energetici acreditați, mediul academic. Ne poți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Celelalte evenimente din 2019 în seria „Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *