Dumitru Chisăliță acuză interpretări eronate, calcule și penalizări greșite în aplicarea Codului Rețelei

0

La data de 1 octombrie 2018 a intrat în vigoare un Nou Cod de Rețea, prilej cu care Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează cu privire la serie de anomalii care s-au produs odată cu aplicarea precedentului Cod de Rețea. Acestea ar fi avut ca rezultat calcularea în mod eronat a “depășirilor de capacitate, dezechilibrelor și chiar a facturării serviciilor pe baza acestor alocări”. Subsecvent, au apărut “penalități de sute de mii de lei, aplicate incorect și care au ajuns să fie plătite exclusiv de către consumatorii finali, în mare parte consumatori casnici”, acuză Dumitru Chisăliță.

Pe scurt, Dumitru Chisăliță consideră că în aplicarea Codului de Rețea în vigoare până la 1 octombrie 2018 s-a făcut o confuzie între punctele fizice și punctele virtuale de intrare/ieșire: “alocarea cantităților intrate/ieșite din SNT, conform Codului rețelei aprobat prin Ordinul ANRE nr 16/2013, trebuia să se realizeze exclusiv pe puncte virtuale, nefiind stabilită în cadrul Codului rețelei nici o metodă de alocare a cantităților de gaze la nivelul punctelor fizice”.

Pentru analiza detaliată și trimiterile la prevederile Codului Rețelei aprobat prin Ordinul ANRE nr 16/2013 cu modificările și completările ulterioare, privind punctele de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport, vizitați pagina dedicată din site-ul Asociației Energia Inteligentă. Dumitru Chisăliță anunță că va continua analiza cu textul noului Cod de Rețea, intrat în vigoare pe 1 octombrie.

Share.

Lasă un comentariu