Acasă » Electricitate » Dumitru Chiriță, ANRE: Prioritățile sunt eficiența energetică și regenerabilele

Dumitru Chiriță, ANRE: Prioritățile sunt eficiența energetică și regenerabilele

30 septembrie 2019
Electricitate
energynomics

”Evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru dezvoltarea parteneriatului dintre autoritățile din România și Republica Moldova, iar mâine vom semna un memorandum de colaborare care va sta la baza intensificării relațiilor dintre cele două Autorități, astfel încât bunele practici să fie promovate și însușite de către noi, în consolidarea relațiilor pe care le avem în mod tradițional”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE România – ANRE,, în cadrul primei ediții a seriei de conferințe ”Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, organizată de energynomics.ro la Chișinău.

Ce prevede noul parteneriat ANRE România – ANRE Republica Moldova

Programul de Cooperare și Asistență între Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România a fost semnat joi, 26 septembrie și are ca obiectiv dezvoltarea și intensificarea pe multiple planuri a cooperării bilaterale, în vederea preluării celor mai bune practici în reglementarea sectorului energetic, precum și implementarea standardelor europene și internaționale în următoarele domenii de responsabilitate: sectorul electroenergetic, sectorul gazelor naturale, sectorul termoenergetic, licențiere, monitorizare și control al activităților licențiate, probleme juridice și de protecție a consumatorilor, supravegherea energetică, domeniul tehnologiilor informaționale (IT), cooperare internațională și comunicare.

”Colaborarea dintre cele două autorități publice va include întâlniri periodice la nivelul conducerii autorităților sau a structurilor din subordine, schimbul de experiență și asigurarea suportului în domeniul elaborării și perfecționării cadrului național legislativ-normativ de reglementare în domeniul energetic prin prisma experienței României ca stat-membru al Uniunii Europene, proiecte comune, cu atragerea fondurilor europene disponibile, vizite de studiu, training-uri sau stagii de instruire pentru angajați, participări la conferințe, reuniuni, seminare sau alte acțiuni organizate cu suportul partenerilor internaționali”, susține ANRE.

Prioritățile sunt eficiența energetică și regenerabilele

România înregistrează performanțe bune privind energia din surse regenerabile și eficiență energetică, depășindu-și încă din 2017 obiectivul setat la 24% energie din resurse verzi pentru anul 2020, susține Chiriță.

”Unul din obiectivele principale ale pachetului de măsuri legislative Energie curată pentru toți europenii vizează rolul primordial acordat eficienței energetice, care prezintă beneficii multiple pentru operatori și consumatori și constituie un pilon central al economiei”, a mai spus Chiriță.

Propunerile legislative Energie curată pentru toți europenii vizează eficiența energetică, energia din surse regenerabile, organizarea pieței de energie electrică, securitatea aprovizionării și reguli de guvernanță.

”Totodată, au fost aprobate țintele europene pentru anul 2030 privind creșterea eficienței și ponderii energiei regenerabile în consumul final brut, în procente de 32,5%, respectiv 32% – cu revizuire în anul 2023”.

În luna iulie 2018 a intrat în vigoare noua Directivă europeană privind performanța clădirilor. ”Nu întâmplător, această Directivă a fost aprobată prima din cadrul celor opt articole legislative componente ale noului pachet european: patru Directive și patru Regulamente europene. Dat fiind potențialul uriaș de economisire din sectorul clădirilor, cel mai mare consumator european de energie – cu 40% pondere, în timp ce în România ponderea este de 45% – segmentul fiind totodată responsabil pentru o treime din emisiile de carbon din Europa. În acest sens, ANRE a participat la lucrările grupului de lucru pentru preluarea Directivei revizuite privind performanța energetică a clădirilor, Documentul fiind supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Dezvoltării”, a mai spus Chiriță.

După doi ani de dezbateri (2016-2018), Directiva revizuită privind eficiența energetică și cea privind sursele regenerabile au fost publicate în decembrie 2018, pentru a crea un cadru în linie cu Acordul de la Paris.

”Începând cu luna septembrie, ANRE participă la grupul de lucru format la Ministerul Energiei privind transpunerea Directivei revizuite privind eficiența energetică, ce are ca termen de transpunere iunie 2020.”

Totodată, Regulamentul privind guvernanța Uniunii Energetice, publicat tot în luna decembrie 2018, vizează planificarea strategică Energie și Schimbări climatice, până în anul 2030. În acest sens, autoritățile române au transmis Comisiei Europene proiectul Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice 2021-2030 (PNIESC), iar ”forma finală a acestuia va fi definitivată în urma discuțiilor cu CE, până la 31 decembrie 2019”, a mai spus Chiriță. Țintele inițiale propuse privind energia verde și eficiența energetică propuse în cadrul PNIESC pentru 2030 au fost de 27,9% și, respectiv, 37,5%, în condițiile utilizării scenariului PRIMES din 2017.

Un comentariu la „Dumitru Chiriță, ANRE: Prioritățile sunt eficiența energetică și regenerabilele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *