Doru Vișan: Ținta de regenerabile de 27,9% se va schimba, vom negocia cu CE

0

Bogdan Tudorache

România va avea o țintă mai mare pentru regenerabile, iar cifra de 27,9% regenerabile din consum pentru 2030 va fi cel mai probabil majorată, susține secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, explicând că România trebuie să promoveze și proiecte de stocaj mai mici. „Ei vor forța această țintă, pentru că România are potențial”, a declarat pentru energynomics.ro, Doru Vișan.

„Stocaj… eu consider că vom avea negociere pe cel mai important act al anului 2019, PNIESC, care se va materializa în continuare în dezvoltarea regenerabilelor. Această va fi extrem de dificilă intern, vom negocia un pachet de energie regenerabilă, un pachet de stocaj. E prematur să definim acest stocaj, dar dimensiunea cea mare să rămână (Tarnița – n.r.) – eu consider că trebuie să facem pași, așa cum au făcut și alte țări, în dimensiuni mai mici de stocaj.”

În ceea ce privește ținta de 27,9% pentru regenerabile, Vișan a spus: „Mă aștept la negocieri aici… Am de gând să negociez cu UE pachetul complet”, lăsând să se înțeleagă că această cotă va fi în mod clar majorată.

În același timp, trebuie rezolvată problema termiei, susține Vișan. „Termia, de fapt, cogenerarea este o mare provocare și poate ultimul tren pe care nu trebuie să-l pierdem. Dacă România reușește să promoveze în marile orașe capacități în cogenerare și cu o componentă de energie electrică corelată, pe termen scurt, va fi cea mai mare realizare. Rezolvă chestiuni esențiale pentru siguranța sistemului și pentru sănătatea populației. Acum avem capacități ineficiente, costuri foarte mari și noi toți ca țară facem eforturi deosebite și susținem la buget aceste pierderi pentru a asigura confortul locuinței.

Share.

Lasă un comentariu