Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » DIICOT pune etichete în scandalul gazelor ieftine: incompetenți, profesioniști, infractori

DIICOT pune etichete în scandalul gazelor ieftine: incompetenți, profesioniști, infractori

4 septembrie 2013
Consumatori
energynomics

Referatul prin care procurorii DIICOT cer avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul a doi foști miniști ai Economiei aduce noi informații despre managementul la nivel înalt al sectorului energetic. Suspiciunile exprimate în media în legătură cu calificarea unora dintre persoanele numite în poziții cheie sunt confirmate de ancheta DIICOT. Tot astfel, calitatea profesională a altora pare confirmată. Mai rămâne ca procurorii să probeze în instanță reaua voință a celor acuzați, precum și amploarea pagubelor invocate.

Incompetenți în funcții cheie

Foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate, afirmă procurorii DIICOT. Eticheta este argumentată prin răspunsurile date de uni idintre aceștia în cadrul audierilor.
De pildă, arată anchetatorii, „învinuitul Marcel Adrian Piteiu, care, avea calitatea de director general al SNGN Romgaz SA şi făcea parte din CA al societăţii, întrebat fiind explicit cu privire la principiul nediscriminării pe linia livrării gazelor naturale, a declarat pur şi simplu că nu cunoaşte acest principiu”.

Monica Oros a recunoscut că nu a citit niciodată legislaţia din domeniul gazelor

Tot astfel, arată procurorii, şi învinuitele Monica Mitu şi Adriana Oros, membre în AGA-SNGN Romgaz, au declarat că nu cunosc noţiunile elementare în domeniu, de „furnizor”, „consumator” sau „consumator întreruptibil”, iar Monica Oros a recunoscut, de altfel, „că nu a citit niciodată legislaţia din domeniul gazelor”.
Un alt exemplu este cel al lui Constantin Cătălin Canangiu, consilier personal al ministrului Vosganian, în mandatul acestuia din 2007-2008, care a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Romgaz. Procurorii notează că, la audieri, Canangiu, întrebat despre atribuţiile legale ale CA a răspus procurorilor „că nu le cunoaşte”.

Profesioniști ignorați și amenințati

O altă categorie de persoane care apar în documentele publicate de DIICOT sunt experții din ministerul Economiei.
Corneliu Condrea, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrație al Romgaz, este citat afirmând că i-a atras atenţia ministrului în exercițiu Adriean Videanu că discounturile la preţul gazelor livrate sunt în fapt ajutoare de stat, care au cu totul alt statut şi acordarea lor trebuie să urmeze o altă procedură. DIICOT subliniază că „Adriean Videanu nu a ţinut cont de aceste atenţionări, dimpotrivă a continuat şi el să emită acte prin care aproba acordarea de discounturi cu dedicaţie către SC Interagro SA”.

Adriean Videanu nu emitea niciun răspuns la notele întocmite de specialiştii din cadrul Direcţiei Ţiţei şi Gaze.

Procurorii arată că la notele pe care în calitate de specialişti le întocmeau în cadrul Direcţiei Ţiţei şi Gaze, al cărei director era, Corneliu Condrea, a menţionat că nici Adriean Videanu nu le emitea niciun răspuns.
Procurorii mai arată că Eufemia Muşat, angajată în cadrul Ministerului Economiei şi membră în CA a Romgaz, a declarat în fața procurorilor că ministrul Vosganian „a emis ordin peste ordin,în aşa fel încât ei, membrii CA-SNGN Romgaz nici nu apucau să le pună în aplicare, întrucât imediat era emis un alt Ordin”.
Procurorii acuză și faptul că libertatea de judecată și acțiune a reprezentanților Ministerului în Adunarea Generală a Acționarilor a fost restrânsă prin mandatarea acestora strict pentru „participarea și aprobarea” Ordinelor de mandat, față de formulările anterioare, care prevedeau că aceștia sunt mandatați „să analizeze şi să hotărască în condiţiile legii”.

Infractori sub înaltă coordonare

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Adriean Videanu şi, respectiv, Varujan Vosganian, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Primul a condus ministerul Economiei între 2008 – 2010, iar cel de-al doilea este ministrul Economiei în exercițiu, după ce a condus ministerul şi în perioada 2007-2008.
Procurorii invocă modificările de procedură și deciziile impuse de cei doi pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae. Mai concret, aceștia au folosit compania de stat Romgaz în interesul privat al grupului Interagro (companie deţinută de Niculae), producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Potrivit procurorilor, Romgaz a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Dacă banii din economie merg de la o companie la altă companie şi oamenii îşi păstrează locurile de muncă ce fel de subminare a economiei naţionale este asta?

Varujan Vosganian se apără explicând că prin măsurile luate a susținut o industrie care i-a cerut ajutorul.
„Dacă un procuror crede că ordinele mele au favorizat o anumită industrie, cu atât mai bine acelei industrii şi cu atât mai bine mie. Eu sunt aici să favorizez industria românească, nu sunt aici să bag bani în buzunar, nu sunt aici să privilegiez pe nimeni, ci să favorizez toate industriile care îmi cer sprijinul”, a spus ministrul.

Varujan Vosganian a respins acuzația de subminare a economiei naționale spunând că banii au rămas în economia României.

„Dacă banii din economie merg de la o companie la altă companie, că şi aia este tot economie naţională, şi oamenii îşi păstrează locurile de muncă, şi o industrie care era pe moarte supravieţuieşte, ce fel de subminare a economiei naţionale este asta?”, a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

Extrasele din stenograme care circulă în mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă

La rândul său, Adriean Videanu a precizat că în mandatul său a susținut în Guvern menținerea facilităților introduse în 2008 pentru toţi consumatorii intreruptilibili și că nu a negociat niciodată cu nici un om de afaceri acordarea vreunei facilităţi.

DIICOT cercetează un complot de 126 de milioane de dolari

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, prin favorizarea omului de afaceri Ioan Niculae.
DIICOT a anunțat că „în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 de milioane de dolari patrimoniului ROMGAZ şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional”.
Procurorii au precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, „cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *