Acasă » Interes general » Deputații europeni vor un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor până în 2030

Deputații europeni vor un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor până în 2030

15 septembrie 2020
Interes general
energynomics

Eurodeputații din comisia pentru mediu au votat vineri ca neutralitatea climatică să devină obligatorie până în 2050 atât în UE, cât și în statele membre și au solicitat un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor în 2030. Deputații sprijină obiectivul general al legislației europene privind schimbările climatice de a consacra obiectivul neutralității climatice până în 2050 și, în același timp, solicită un obiectiv mai ambițios pentru 2030. Ei cer o reducere a emisiilor cu 60% în 2030 comparativ cu 1990, în loc de „cel puțin 50%, până la 55%”, așa cum a propus Comisia. Parlamentarii mai doresc, de asemenea, ca Executivul să propună un obiectiv intermediar pentru 2040 în urma unei evaluări de impact, pentru a se asigura că UE este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul în 2050.

Parcursul către neutralitate climatică

Deputații solicită Comisiei să propună până la 31 mai 2023 o traiectorie la nivelul UE cu privire la modalitățile de a atinge neutralitatea carbonului în 2050 prin procedura ordinară de luare a deciziilor. Traiectoria va fi revizuită după fiecare inventar la nivel global.

Deputații solicită, de asemenea, Comisiei să evalueze și să propună modificări în toate aspectele legislative relevante ale UE care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, ei doresc ca, o dată la fiecare doi ani, Comisia să emită un raport cu privire la progresele realizate de UE și statele membre în direcția atingerii obiectivelor climatice. De asemenea, ar trebui să fie creat un organism științific independent care să monitorizeze progresul.

Atât UE, cât și fiecare stat membru trebuie să atingă obiectivul stabilit pentru 2050

Spre deosebire de propunerea Comisiei, deputații europeni doresc ca atât UE, cât și toate statele membre în mod individual să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050 și solicită o finanțare suficientă din partea UE și a statelor membre în acest sens. În plus, deputații europeni spun că atât UE, cât și statele membre ar trebui să devină “negative” din perspectiva climei după 2050, ceea ce înseamnă că vor trebui să elimine mai multe gaze cu efect de seră decât vor emite.

UE și statele membre trebuie, de asemenea, să elimine treptat toate subvențiile directe și indirecte acordate combustibililor fosili până cel târziu la 31 decembrie 2025, subliniind necesitatea continuării eforturilor de combatere a sărăciei energetice.

În cele din urmă, deputații europeni au inclus un articol de revizuire pentru a se asigura că legea climatică rămâne aliniată la eforturile de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 ° C, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Parlamentul va vota aceste propuneri, în primă lectură, în cadrul sesiunii plenare din 5-8 octombrie, după care vor putea începe negocierile cu statele membre.

În martie 2020, Comisia Europeană a propus o lege a climei care ar face obligatoriu din punct de vedere legal ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Această poziție urmează deciziei Consiliului European din decembrie 2019 de a aproba obiectivul de neutralitate climatică la nivelul anului 2050. Propunerea este o parte centrală a Acordului verde european prezentat de președintele Comisiei Ursula von der Leyen într-o dezbatere în plen în decembrie 2019.

Parlamentul pledează de mult timp pentru politici mai ferme și a jucat un rol important în promovarea unei legislații UE mai ambițioase privind schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *