Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Deloitte: România aplică taxe petroliere peste media europeană

Deloitte: România aplică taxe petroliere peste media europeană

19 februarie 2015
Explorare și producție
Gabriel Avăcăriței

România aplică redevenţe şi impozite în domeniul petrolier care cumulate depăşesc media europeană, arată un studiu realizat de Deloitte, executat la cererea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

Federaţia arată că Deloitte a analizat nivelul efectiv al redevenţelor şi impozitelor similare, calculate ca procentaj din veniturile obţinute în cadrul activităţilor de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale în Europa, conform Bursa.

Astfel, România are o cotă de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%, conform sursei citate, care precizează că, dacă din această medie europeană este exclus zăcământul de gaze Groningen (cel mai mare din Europa şi al 10-lea din lume), această medie scade la 9,6%.

Pentru calcularea cotei medii pentru acest sector din ţara noastră, au fost luate în considerare, pe lângă redevenţele petroliere, impozitul pe construcţii, impozitul pe ţiţei din producţia internă, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, notează comunicatul.

Studiul arată, de asemenea, corelarea productivităţii pe sondă cu cota efectivă impozitată. Astfel, în ţările cu o productivitate mică nivelul redevenţelor şi a impozitelor similare este mai redus decât în ţările cu productivitate mare.

Cu o producţie de mai puţin de 40 barili echivalent petrol (bep)/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de ţări precum Polonia, Franţa, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 6,9% versus 13,9% în România, concluzionează Delotte.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *