Acasă » Electricitate » Definirea consumatorului vulnerabil va permite liberalizarea totală a pieței de energie

Definirea consumatorului vulnerabil va permite liberalizarea totală a pieței de energie

30 ianuarie 2020
Electricitate
energynomics

Sistemul energetic traversează în prezent o perioadă cu cele mai profunde modificări din ultimele decenii, iar piața de energie electrică se află în centrul acestui proces de schimbare. Obiectivul comun de decarbonare a sistemului energetic creează noi oportunități și provocări pentru participanții la piață, iar progresele tehnologice permit noi forme de participare a utilizatorilor și de intensificare a cooperării transfrontaliere.

Dezvoltarea sistemului energetic din România depinde de modul de implementare a prevederilor Regulamentului UE 2019/943 și Directivei UE 2019/944 au subliniat experții reuniți la conferința “Noul Model al Pieței de Energie Electrică”, organizat pe 29 ianuarie de CNR-CME, Electrica SA și ANRE.

Regulamentul și Directiva stabilesc norme pentru asigurarea funcționării pieței interne de energie electrică și includ cerințe specifice legate de producerea energiei din surse regenerabile și de politica de mediu. Accentul se pune pe normele specifice anumitor tipuri de instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu privire la responsabilitatea în materie de echilibrare, dispecerizare și re-dispecerizare, precum și un prag pentru emisiile de CO2 pentru noua capacitate de generare.

Comunicatul transmis de CNR-CME arată că este necesară creșterea ponderii producerii energiei din surse regenerabile, corelată cu posibilitatea creșterii capacității de stocare a energiei, dezvoltarea tehnologiilor noi și a unor investiții în generarea energiei electrice care să asigure flexibilitate, termen foarte frecvent utilizat în sectorul energie. Decizia cat mai rapidă a factorilor politici privind definirea consumatorului vulnerabil, va permite liberalizarea totală a pieței de energie, aceasta fiind un obiectiv al documentelor europene. Sunt necesare de asemenea reglementări privind unele mecanisme de piață, absolut necesare bunei funcționări a acesteia.

Conferința propusă de CNR-CME a reunit peste 100 de participanți, reprezentanți din partea Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, din partea autorităților: Ministerul Economiei si ANRE, factori de decizie ai principalilor operatori din domeniu, consultanți, specialiști din partea companiilor de stat și private, actori ai pieței de energie, analiști, operatori de marcă din domeniul transportului și distribuției energiei electrice.

Despre CNR-CME

Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei și este principala organizație din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial. CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurător, ale specialiștilor și ale societății civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *