Danemarca propune o modificare legislativă care ar bloca Nord Stream 2

0

Oficialii UE caută modalități de a întârzia sau opri conducta Gazprom Nord Stream 2, temându-se că inițiativa va consolida dominația Rusiei asupra pieței europene ale gazelor și va ajuta propriul grup energetic controlat de stat să ocolească Ucraina.

Lars Christian Lilleholt, ministrul danez al Energiei, a declarat pentru Financial Times că guvernul a propus un proiect de lege conform căruia vor fi luate în calcul considerente de politică externă și de securitate în cazul aprobării proiectelor de tipul Nord Stream 2.

Danemarca ia în calcul în prezent doar impactul asupra mediului în aprobarea acestor proiecte. Acest lucru ar fi puțin probabil să oprească proiectul Nord Stream 2, care urmează traseul primei conducte Nord Stream din Rusia în Germania.

Danemarca și Suedia au un cuvânt de spus asupra proiectului, deoarece acesta trece prin apele lor teritoriale.

„Guvernul danez nu a decis încă dacă o astfel de legislație nouă va fi aplicată (proiectului Nord Stream 2)“, a spus însă Lilleholt.

Bruxelles-ul susține că proiectul Nord Stream 2 contravine obiectivelor energetice europene pentru diversificarea aprovizionării cu gaze, pentru reducerea dependenței energetice față de Rusia și pentru păstrarea traseului prin Ucraina, care depinde în mare măsură de veniturile de tranzit din conductele existente.

Share.

Lasă un comentariu