Acasă » Electricitate » D. Drăgan, Ministerul Energiei – Vom avea o strategie națională a hidrogenului

D. Drăgan, Ministerul Energiei – Vom avea o strategie națională a hidrogenului

16 aprilie 2021
Cogenerare
energynomics

Autoritățile române au în plan realizarea unei strategii naționale pentru utilizarea hidrogenului în energie, industrie și transporturi, în condițiile în care această resursă capătă o importanță din ce în ce mai mare la nivelul Uniunii Europene, în efortul de reducere a emisiilor de carbon, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul conferinței „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România”, organizate online de Energynomics.

„Ne uităm atent la strategiile de hidrogen elaborate de alte țări și dorim ca la nivelul României să avem o strategie națională, pentru a oferi pârghiile necesare actorilor din piață pentru a se dezvolta în acest sector”, a spus secretarul de stat. Potrivit acestuia, strategia pentru hidrogen va fi elaborată separat față de strategia energetică, întrucât această nouă resursă va fi utilizată și în alte domenii.

„Va fi dezvoltată separat o strategie pentru hidrogen la nivelul României, unde vor trebui implicați toți actorii, pentru că nu ne referim doar la utilizarea lui în energie, ci și în sectorul industrial și transporturi, deci va fi elaborată printr-o consultare și transparență instituțională. În acest moment, așa cum am precizat, nu există o strategie, o foaie de parcurs în acest domeniu”, a continuat Drăgan.

El a precizat că, în cadrul Ministerului Energiei, va fi organizat un serviciu special dedicat noilor tehnologii bazate pe hidrogen, iar un prim pas va fi un screening al proiectelor și intențiilor existente în piață, demers pe care ministerul îl va lansa în perioada următoare.

Mai multe companii, printre care Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica și OMV Petrom și-au manifestat interesul pentru a investi în acest domeniu.

„Este important ca producția de hidrogen să poată fi folosită ca sistem de stocare a energiei. Având în vedere noua strategie și noile capacități de producere din surse regenerabile, de 6,9 GW, considerăm că va exista o piață semnificativă a hidrogenului, ca element de stocare. Există inițiative în piață ale unor companii care doresc să dezvolte centrale pe gaz, cu viziune integrată, respectiv producția de hidrogen din surse regenerabile și folosirea hidrogenului în amestec cu gazul în producția de energie electrică, cu emisii reduse de carbon”, a mai spus Drăgan.

El arătat că, la nivel european, există industrii care se îndreaptă spre utilizarea hidrogenului. „Am văzut aplicații industriale și cred că industria se va apleca intensiv spre hidrogen. Am văzut inițiative la nivel european de producere a oțelului verde, înlocuind cocsul cu hidrogen. În transporturi, anticipăm o dezvoltare în acest deceniu și am văzut anumite țări care deja s-au angrenat în dezvoltarea unor modalități de transport pe hidrogen”, a susținut secretarul de stat.

600 de milioane de euro pentru transportul hidrogenului

Potrivit acestuia, toate rețelele noi de gaze care vor fi construite în România vor putea transporta inclusiv noul gaz, hidrogenul. “Avem deja o rețea de transport conectată cu vecinii noștri și nu este fezabil să construim o altă rețea dedicată pentru hidrogen. Așa cum în alte țări există proiecte de a amesteca hidrogenul cu gazele naturale și sunt convins că același lucru se va întâmpla și în România”, a mai spus Dan Drăgan. “Totodată, toate rețelele de gaze naturale care vor fi dezvoltate și puse în funcțiune în perioada următoare vor trebui să poată accepta și gazele necarbonate, inclusiv hidrogen”, a mai spus domnia sa. Planul Național pentru Relansare și Reziliență are prevăzut un buget inițial de negociere de 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi. Se are în vedere modernizarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii.

Investițiile ar putea acoperi finanțarea introducerii pe scară largă a hidrogenului în rețeaua de gaze naturale și integrarea de soluții inteligente care pot fi accesate de la distanță și alte tehnologii în vederea măsurării presiunii și a debitelor, contorizării și inspecției interioare a conductelor de distribuție a gazelor naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi, odorizării, protecției catodice, reacțiilor anticipative și trasabilității sistemului de distribuție; a integrării activităților participanților pe piața gazelor în procesele de transmitere a informațiilor, distribuției, stocării în conducte și utilizării gazelor naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi prin creșterea eficienței sistemului inteligent de distribuție și a asigurării unei fiabilități sporite a aprovizionării cu gaze naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi; asigurării accesului continuu, sigur și rentabil care să ofere clienților servicii noi, cu un consum optimizat.

Totodată, este vizată și completarea cadrului de reglementare pentru clarificarea soluțiilor tehnice relevante și a problemelor legate de calitatea gazelor și de cerințele de siguranță pentru dezvoltarea rețelelor publice de gaze în combinație cu hidrogen și alte gaze verzi.

Conferința „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Chimcomplex, Horvath & Partners, Kawasaki Gas Turbines Europe, Metachim, Renovatio, Siemens Energy, Solar Turbines.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 300 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *